Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Plzeňská radnice vyvěsila vlajku Běloruska, aby podpořila boj proti Lukašenkově diktatuře

Plzeňská radnice dnes vyvěsila historickou vlajku Běloruska, tímto gestem chce vedení města vyjádřit podporu občanům. Tamní nepokoje vyvstaly po prezidentských volbách, ve kterých drtivě zvítězil Alexandr Lukašenko. Demonstranti označili volby za zfalšované, protesty doprovází policejní násilí.

„1.června 1953 Plzeňané jako první ve východním bloku neohroženě povstali proti komunistickému režimu. A tak jsme v duchu této tradice vyjádřili naši sounáležitost a podporu občanům Běloruska, kteří nyní vedou statečný zápas proti nedemokratickému režimu diktátora Lukašenka, a na plzeňskou radnici vyvěsili historickou běloruskou vlajku,“ vysvětluje primátor Plzně Martin Baxa.

Plzeň podporuje Bělorusy v boji proti Lukašenkově diktatuře. #freebelarus

Zveřejnil(a) Michal Vozobule dne Sobota 15. srpna 2020
Historická vlajka byla používána Běloruskou lidovou republikou v roce 1918, než se Bělorusko stalo sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v roce 1991. Její podoba byla nahrazena stávající vlajkou v červenci 1995 na základě referenda běloruských občanů, které údajně nesplňovalo demokratické principy. Mnohdy je tak původní vlajka používána jako symbol svobody.







Vymyšlené volební výsledky a brutální zákroky policistů

Prezidentské volby v Bělorusku provázely problémy už týdny před samotným konáním. Největší opoziční kandidáty nenechala Lukašenkem ovládané státní volební komise vůbec kandidovat, toho hlavní - blogera Sergeje Tichanovského - pak režim rovnou uvěznil. Místo něj nakonec kandidovala proti Lukašenkovi jeho žena Světlana.

Jejích předvolebních shromáždění se účastnily desítky tisíc Bělorusů. Ve volbách tak byla favoritkou. Podle neoficiálních exit pollů, tedy výzkumů prováděných přímo u volebních místností, získala ve volbách okolo 80% hlasů. Oficiální volební výsledky však hlásaly opak: drtivé vítězství prezidenta Lukašenka, který drží v Bělorusku moc nad státním aparátem už od roku 1994.

V noci na pondělí tak propukly nepokoje. Lidé vyšli do ulic ve 33 městech Běloruska. Policejní a nakonec i armádní složky je potlačily slzným plynem, gumovými projektily, ohlučujícími granáty a brutálními represemi. Během týdne nepokojů zatkli na 7 tisíc lidí. Část z nich skončila ve vězení zcela náhodou - stačilo pobývat v "nesprávnou" chvíli venku.

Opoziční kandidátka Svjetlana Tichonovská byla mezitím nucena opustit zemi a nejspíše ve strachu o život svého manžela, který je držen ve vězení, vydat prohlášení vyzývající k ukončení protestů.

Během pátečního rána měl režim začít postupně pouštět zadržené na svobodu. Podle prvních svědectví docházelo v detenčních zařízeních k brutálnímu bití a mučení. Jedním z hlavních impulsů k povolení brutálních represí, se staly stávky významných státních průmyslových podniků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Martin Baxa/ Michal Vozobule

Štítky Bělorusko, protesty, represe, historická vlajka, radnice, magistrát, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, volby, Plzeň, Východní blok, Martin Baxa, Michal Vozobule, Běloruská lidová republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská radnice vyvěsila vlajku Běloruska, aby podpořila boj proti Lukašenkově diktatuře  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.