Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak jsem si pracovně užil návštěvu ministra zahraničí USA u pomníku Díky, Ameriko!

Druhý nejmocnější muž světové velmoci, ministr zahraničí USA Mike Pompeo, včera prosvištěl Plzní, kde si udělal zastávku hned na třech místech. Byl v Muzeu generála Pattona, u pomníku Díky, Ameriko! a v pivovaru Plzeňský Prazdroj. Mimořádná návštěva si vyžádala mimořádná bezpečnostní opatření. Z pohledu novináře, kdy jsem se zúčastnil vzpomínkové akce u pomníku na Americké třídě, vše proběhlo v naprosté pohodě a s úsměvy. A to včetně bezpečnostních kontrol. Upřímně, vzhledem ke zkušenostem z návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze jsem očekával, že bude vše mnohem přísnější a drsnější.  

Akreditovaní novináři měli povinnost dostavit se na stanovená místa všech fototermínů 75 minut před akcí, aby byl čas na jejich bezpečnostní prohlídky. K pomníku Díky, Ameriko! jsem pro jistotu dorazil už s dvouhodinovým předstihem, abych si zajistil co nejlepší možné místo pro fotografování. K mému velkému překvapení už u zábran v prostoru vyhrazeném pro novináře stála neproniknutelná hradba stativů s kamerami mnoha tuzemských i zahraničních televizí. Vybojoval jsem poslední možné místo s dobrým výhledem na pultík s mikrofonem před pomníkem a následovalo dlouhé čekání v úmorném vedru.

Na Americkou třídu se pomalu trousili první diváci, jejich řady byly ale zatím hodně řídké. (Nakonec jich přišlo asi jen kolem 250) Novináři zpozorněli pouze v okamžiku, kdy se na protějším chodníku objevil muž s malým transparentem, na kterém označil amerického prezidenta i jeho ministra zahraničí za tlustá, lživá prasata. O chvíli později se objevil jiný muž, který zakřičel pár protiamerických hesel, ale velmi rychle ho uklidnili strážníci městské policie a křikloun se vytratil.

Jinak se stále nic nedělo, přišel pouze jeden muž z bezpečnostních složek v civilu a oznámil, aby se novináři z vymezeného prostoru nevzdalovali, že kolem 16:15 hodin proběhne naše bezpečnostní kontrola. Na místě už byla žena se služebním psem. Krátce po šestnácté hodině nás několik dalších mužů v civilu velmi slušně požádalo, abychom odstoupili dva metry od kamer a batohů s naší výstrojí. Do akce nastoupil pes, vycvičený na hledání výbušnin, který zkontroloval všechny věci novinářů. Další civilista mě požádal, abych mu ukázal fotoaparát a vyzkoušel kontrolním snímkem, zda opravdu funguje. Následovala osobní kontrola, zda nemáme u sebe zbraně. Vše v naprosté pohodě a s úsměvy. A to bylo vše.

Když si vybavím, že při návštěvách prezidenta Miloše Zemana musíme vytahovat i baterky z fotoblesků, ukazovat do nejmenšího detailu celý obsah našich batohů a kufrů s výstrojí, tak kontrola před příjezdem amerického ministra zahraničí byla docela příjemným překvapením.

A pak už se jen čekalo na příjezd kolony. Těsně předtím se zatáhla obloha, nad Plzní se objevil černý mrak, zvedl se vítr a kameramani u stativů začali blednout a hodně znervózněli. Všichni jsme okamžitě vytáhli mobily a začali studovat aplikace o počasí. Vypadalo to, že ministr s doprovodem přijede v největším lijáku a v pořádné bouřce. Organizátoři vzpomínkové akce připravili baterii deštníků a zvažovali, zda nad řečniště vrátí skládací přístřešek, který několik minut předtím z místa odstranili.

Pršet naštěstí nezačalo a na Americkou třídu začínaly najíždět policejní vozy a vozidla s pozvanými hosty. Na chodníku před pomníkem zůstal stát jako jediný hostitel celé akce, primátor Martin Baxa. S těžkým primátorským řetězem na krku se chystal přivítat nejvzácnějšího hosta, který kdy zatím do Plzně dorazil. A pak už šlo všechno ráz na ráz. Přijela obří SUV a z nich vystoupili ti nejvýznamnější hosté. Nechyběl ani americký velvyslanec Stephen B. King, ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček s manželkou. Jako poslední v konvoji asi 30 vozidel vystoupil z pancéřovaného vozu značky Chevrolet Suburban rozesmátý a na všechny strany mávající Mike Pompeo. Nad Americkou třídou se vznášel policejní vrtulník a z výšky vše sledoval ze střechy jednoho domu minimálně jeden odstřelovač.

Ministr Pompeo se pozdravil s primátorem i s několika dalšími hosty, společně s primátorem a ministrem Petříčkem pak odešel k řečništi před pomníkem. Až doposud jsem si liboval, jaké mám krásné místo k focení, na rozdíl od mnoha mých dalších kolegů fotografů, kteří přišli o něco později. Radost mě přešla v okamžiku, kdy se přímo přede mě postavil jeden ze členů americké ochranky, zastínil mně i několika dalším kolegům novinářům až do té doby ideální výhled a nehodlal ustoupit ani o centimetr.

Nakonec se podařilo s velkými obtížemi pořídit fotografie oficiální části při projevech u pomníku a zachytit následné kladení věnců. Poté se Mike Pompeo přiblížil k místu, kde seděli oficiální hosté. S některými dalšími, například s náměstkyní hejtmana Marcelou Krejsovou a radní města pro oblast školství Lucií Kantorovou, prohodil i pár vět. V ten okamžik už na místě zavládla lehká anarchie, nikdo z ochranky mně nezabránil v tom, abych se dostal do těsné blízkosti ministra Pompea, kolem kterého se utvořilo klubko fotografů, kameramanů i hostů.

V tom okamžiku ministr Pompeo zamířil k lidem čekajícím u zábran. S několika z nich si podal ruce a srdečně se s nimi pozdravil. Ani v tomto okamžiku nedocházelo k nějakým tvrdým zásahům ochranky vůči nám novinářům. Ochranka pouze udržovala bezpečný prostor kolem ministra, aby se mohl vrátit ke svému vozu. Opět vše v naprosté pohodě a v klidu. Následovalo několik posledních zamávání, potřesení rukou a Mike Pompeo nasedl do svého vozu. Kolona vozidel se dala do pohybu směrem dolů po Americké třídě a mířila k místu poslední plzeňské zastávky, kterou byl pivovar Plzeňský Prazdroj.

A jaká tedy byla návštěva jednoho z nejmocnějších mužů planety v Plzni? Pohodová, příjemná a s úsměvy. A nakonec jsem odpustil i tomu členovi americké ochranky, že mi dost podstatně zastínil výhled a zkomplikoval práci. Vyfotil jsem si na památku svůj vlastní odraz v jeho zrcadlovkách.   

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ministr zahraničí USA, Mike Pompeo, Tomáš Petříček, návštěva Plzně, pomník Díky, Ameriko!, 75. výročí osvobození Plzně, USA, pomník, návštěva, ministr zahraničí, Plzeň, Plzeňský Prazdroj, a. s., Barack Obama, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Jura

A z čeho redaktor usuzuje,že je ten bůček jeden z nejmocnějších mužů planety?A USA již též nejsou nejmocnější zemí planety,ale to už nějakou dobu.Ovšem,zato jsou třetí nejzadluženější zemí planety.

Pondělí, 17. srpna 2020, 07:36Odpovědět

leo podstanický

Pompeo miluje tyraniu

Středa, 12. srpna 2020, 16:06Odpovědět

leo podstanický

to je sranda, oslavujete svojho otrokára

Středa, 12. srpna 2020, 14:38Odpovědět

Jak jsem si pracovně užil návštěvu ministra zahraničí USA u pomníku Díky, Ameriko!  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.