Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kauza polikliniky Slovany hýbe Plzní, rýsuje se nová možnost, jak s objektem naložit

, aktualizováno 8. července 2020, 9:13

I když zastupitelé Plzně schválili v červnu počtem 28 hlasů podmínky prodeje městské polikliniky na Slovanech ve veřejné soutěži s vyvolávací cenou 69 milionů korun, všechno může ještě dopadnout úplně jinak. Do čerstvé kauzy, která v minulých dnech hýbala Plzní, totiž podle našich informací chce přijít ČSSD s návrhem, aby do polikliniky vstoupil jako provozovatel Plzeňský kraj.

Města rozhodlo o prodeji polikliniky vzhledem k výpadkům v příjmech města v důsledku koronavirové krize. Proti prodeji polikliniky z majetku města vystupovali od začátku zejména zastupitelé KDU-ČSL, proti dále hlasovali i Piráti, KSČM a jeden zastupitel z TOP 09. Zastupitelé z ČSSD na jednání zastupitelstva prodej sice podpořili, ale teď přichází sociální demokracie s novým návrhem řešení.

„Sociální demokracie má ve své gesci v rámci kraje i zdravotnictví, jsem přesvědčen o tom, že to, co chybí krajskému zdravotnictví je nějaké zařízení v Plzni. Ale ne v tom smyslu, abychom konkurovali fakultní nemocnici, nebo soukromým nemocnicím. Nemělo by v Plzni vzniknout další soukromé zdravotnické zařízení. Je důležité, aby zdravotnictví bylo i ve veřejných rukách,“ říká náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Ten je přesvědčen o tom, že Plzeňský kraj by měl usilovat o to, aby polikliniku nabídlo město k užívání kraji. „Kraj by toto zdravotnické zařízení rád provozoval, protože bychom tím dosáhli na některé pacienty a klienty, které jinak získá fakultní nemocnice na takové jednodušší zákroky. Máme vedle sebe nově zrekonstruovanou nemocnici v Rokycanech a ve Stodu. V těchto nemocnicích by pak mohly probíhat ty jednodušší zákroky s hospitalizací,“  uvedl Grüner.

Poukázal na to, že v minulosti kraj od města za nemalé peníze koupil školy, kde nemůže být nic jiného než gymnázium, které tam bylo i předtím. „Zaplatili jsme za to stovky milionů korun. Myslím si, že bychom se mohli domluvit i na nějakém takovém projektu. I město by mělo mít snahu o to, aby pro své občany mělo kvalitní zdravotnictví. Zdraví není obchod. Plzeňský kraj dává každý rok do zdravotnictví navíc 300 milionů korun. Dalších 300 jde do záchranné služby,“ zdůraznil náměstek hejtmana. Připomněl také, že v prostorách polikliniky funguje pro celý kraj záchytná služba. Kraj dotuje její provoz částkou téměř 20 milionů korun na dva roky.

Stejného názoru je i šéf městské organizace ČSSD v Plzni Michal Chalupný. „Naši zastupitelé na zastupitelstvu hlasovali pro prodej polikliniky v tom smyslu, aby to nebyl přímý prodej. Ale aby to proběhlo veřejnou soutěží a za dodržení podmínek prodloužení pronájmu lékařům i dalším investicím do objektu. V rámci kraje jsme se proto začali bavit o tom, zda by se nepodařilo prosadit variantu, že by soutěže vstoupil kraj. Minimálně by se měl té soutěže zúčastnit. Nebo vyvolat jednání o jiném způsobu získání polikliniky pro kraj. Z politického hlediska by ta cesta byla možná,“ konstatoval Chalupný.

Nápad ČSSD, jak naložit s poliklinikou Slovany je novinkou i pro Davida Šloufa (ODS), který je radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. „Já se obecně nebráním žádné debatě o čemkoliv. Pokud tedy vedeni kraje zaujme nějaké společné stanovisko, a vyzve město k jednání, tak si určitě s nimi sednu ke stolu, vyslechnu si jejich názor, přednesu ho kolegům ve vedení města. Soutěž na prodej polikliniky je plánovaná na 2. září, ale i kdyby byl vybrán v soutěži vítězný zájemce, tak to neznamená, že Zastupitelstvo města Plzně má povinnost ho schválit,“ řekl radní David Šlouf.

"ČSSD v ZMP hlasovala pro prodej polikliniky všemi hlasy. Nápad je sice zajímavý, leč zcela nereálný. Do krajských voleb je jen jedno zasedání krajského zastupitelstva a to v září. Takže je to jen předvolební kampaň. Město Plzeň i kraj, vláda v důsledku koronaviru připravila shodně o cca 800 milionů. korun. Takže kraj nemá, zač by polikliniku koupil," komentoval nápad zastupitel města Petr Náhlík (KDU-ČSL). 

V současné době provozuje polikliniku společnost Městská poliklinika Plzeň, která požádala město o přímý prodej. Firma má smlouvu s městem na nájem do konce roku 2024. Roční nájem činí 3,8 milionu korun. Za objekt byla společnost ochotna zaplatit 46 – 57 milionů korun. Zastupitelstvo však rozhodlo prodat objekt ve veřejné soutěži s vyvolávací cenou 69 milionů korun. Nový majitel musí splnit dobu udržitelnosti zdravotních služeb na 15 let v rozsahu jaký je tam v současné době, dále bude mít pak povinnost investovat do objektu a zařízení po dobu sedmi let 25 milionů. To vše s dostatečnými zárukami.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Poliklinika Slovany, prodej objektu, zastupitelstvo, zastupitelé, Plzeň, ČSSD, kraj, Ivo Grüner, Plzeň 2-Slovany, Plzeňský kraj, veřejná soutěž, zdravotnictví, nemocnice, KDU-ČSL, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza polikliniky Slovany hýbe Plzní, rýsuje se nová možnost, jak s objektem naložit  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.