Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zchátralý KD Peklo nabídne město k prodeji, šance najít nového majitele je ale malá

Vedle rozhodnutí o prodeji polikliniky na Slovanech dnes zastupitelé Plzně schválili také možnost odprodat zchátralý a památkově chráněný KD Peklo. Vedení města dospělo k názoru, že v současné době koronavirové krize nebude mít peníze na jeho opravu, která by se mohla vyšplhat na 800 milionů.  

Bývalý armádní dům kultury by se měl nabízet k prodeji s vyvolávací cenou, která bude deset procent ze znaleckého posudku, jenž stanovil cenu 65,5 milionu korun. Pro prodej Pekla se nakonec vyslovilo 33 zastupitelů Plzně. V Pekle je teď opravdové peklo! Objekt je od roku 2018 uzavřený, nachází se v havarijní stavu i vzhledem k tomu, že má krovy masivně napadené dřevomorkou. Stromy proto podepírají masivní výztuhy, aby nedošlo ke zřícení objektu.

Ještě před hlasováním se zastupitelé vyjádřili, zda podpořit, či nepodpořit prodej KD Peklo. „Ten objekt je strašně zdevastovaný. Dospěli jsme k tomu názoru, že se musíme rozhodnout, zda nechat Peklo dál chátrat zakonzervované třeba dalších deset let, nebo zda mu dát šanci, aby se mohl rozvíjet a zachránit. S prodejem Pekla Piráti souhlasí, nelíbí se nám ale forma usnesení. Musíme trvat na tom, aby tam po nějakou dobu po zahájení užívání stavby fungoval velký kulturní sál. Sám ale pochybuji o tom, že se najde nějaký investor, který by splnil všechny požadavky,“ řekl opoziční zastupitel Pavel Bosák.

Objekt Pekla byl historicky spojen i s plzeňskou ČSSD. „Naší snahou bylo od začátku se problému objektu Pekla věnovat, aby byl funkční a efektivní. Snažili jsme se hledat modely, jak ho neprodat. Po vzájemné diskusi jsme ale připraveni hlasovat pro prodej. Nechtěli jsme objekt prodávat, ale bylo by teď velmi nezodpovědné říkat, že si ho necháme za současné situace,“ uvedl šéf zastupitelského klubu ČSSD Martin Zrzavecký.

„Také jsme chtěli tu budovu nějak zachovat, uvažovali jsme, že podpoříme rekonstrukci, ale ukázalo se, že to je mnohem nákladnější. Osobně si myslím, že ten prodej nějak nedopadne. Ale zkusit to musíme. Dejme tomu prodeji šanci. Pak budeme mít čas vymyslet co s tím. Celé to území kolem Plazy, Nového divadla a Pekla by si zasloužilo nějak propojit,“ dodal šéf zastupitelského klubu TOP 09 Petr Suchý.   

Do podzimu připraví pracovní skupina zabývající se Peklem přesné podmínky města pro prodej objektu. Kromě zachování velkého sálu pro kulturní a společenské akce bude další podmínkou města předkupní právo, bankovní záruky nebo zákaz zcizení a zatížení nemovitosti bez předchozího písemného souhlasu Plzně. V říjnu by pak mohli zastupitelé schválit konečné podmínky prodeje a město pak vypíše soutěž, řekl dnes radní pro ekonomiku a majetek David Šlouf (ODS).

„Město nemá ambici z prodeje vytěžit finanční prostředky, ale ambice je najít silného investora, developera, který minimálně kulturu a společenské dění ve velkém sále zachová, bude schopen dům rekonstruovat, což bude přesně stanoveno v podmínkách prodeje. Město bude mít zisk v tom, když najde silného partnera a také to, že nebude muset investovat do opravy peníze, které v současnosti nemá,“ vysvětlil radní David Šlouf.

I když je celý objekt pod památkovou ochranou, nejcennější je pro památkáře ta část, kde se nachází velký s kapacitou až 760 míst. Společně se sálem Měšťanské besedy jde v současné době o největší sálem v Plzni kde se mohou konat společenské události. Památkáři by podle Šloufa zřejmě přistoupili na dohodu, aby se boční kraje Pekla při zachování části se sálem zbouraly. Na jejich místě by se po dohodě s nimi postavily nové.

Už dříve nabídlo město objekt Plzeňskému kraji, ten ale neměl o objekt v havarijním stavu zájem a ani využití. Nepodařilo se najít ani žádné evropské dotační tituly, ze kterých by město mohlo čerpat dotace na opravu.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky KD Peklo, zastupitelstvo, prodej, havarijní stav, rekonstrukce, Plzeň, oprava, koronavirová krize, peklo, ČSSD, Martin Zrzavecký, Petr Suchý, Pavel Bosák, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralý KD Peklo nabídne město k prodeji, šance najít nového majitele je ale malá  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.