Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Je rozhodnuto, město nabídne k prodeji polikliniku Slovany za 69 milionů korun

, aktualizováno 24. června 2020, 14:25

Zastupitelé Plzně počtem 28 hlasů pro schválili podmínky prodeje polikliniky na Slovanech. Městský majetek má v současné době v pronájmu soukromá společnost. Objekt město nabídne na prodej ve veřejné soutěži, vyvolávací cena je 69 milionů korun.

Proti bylo 14 opozičních zastupitelů od Pirátů, z KDU-ČSL a z KSČM. Dále byl proti i jeden zastupitel z TOP 09, druhý se zdržel hlasování. Samotnému hlasován ovšem předcházela bouřlivá debata zastupitelů napříč politickým spektrem.  

Město eviduje žádost současného nájemce polikliniky, tedy společnosti Městská poliklinika Plzeň o odkup objektu. Společnost požádala město o přímý prodej. Firma má smlouvu s městem na nájem do konce roku 2024. Roční nájem činí 3,8 milionu korun. V žádosti o odkup bylo uvedeno, že je společnost připravena udržet po dobu 10 let zdravotní služby v rozsahu jaký je dnes. Do dobu pěti jsou ochotni investovat do objektu nebo na nákup zdravotních zařízení 25 mega. Za objekt je společnost ochotna zaplatit 46 – 57 milionů korun.

„S jednatelem a vlastníkem společnosti panem Cinkem jsem jednal, snažil jsem ho požádat, zda by v rámci transakce dal i příslib rekonstrukce porodnice. Ten objekt je v památkové ochraně. Není možné dát k tomu ze strany majitele jednoznačný příslib. Nedá se to potvrdit. Neumíme si tedy představit, že tento objekt prodáme jednomu přímému zájemci,“ uvedl radní města pro nakládání s městským majetkem David Šlouf (ODS).

Město připravilo usnesení, že pokud se bude objekt polikliniky na Slovanech prodávat, tak to bude v řádné městské soutěži a s podmínkami prospěšnými pro město. Vyvolávací cena činí 69 milionů. Není to prodej rovnou jednomu zájemci. Může si objekt koupit každý, kdo splní požadavky.

„Požadujeme dobu udržitelnosti zdravotních služeb na 15 let v rozsahu jaký je tam v současné době, dále pak povinnost investovat po dobu sedmi let 25 milionů. Majitel musí složit po dobu udržitelnosti třicetiprocentní bankovní záruku z kupní ceny tak, aby při dlouhodobé nesplnění povinností mohlo město odstoupit od kupní smlouvy. Je třeba si to pohlídat, město musí mít dostatečné mechanismy, aby se zabránilo znehodnocení objektu. Osobně si myslím, že lepší je objekt prodat a mít příjem do rozpočtu,“ vysvětlil radní Šlouf.

O tom, zda objekt prodat, či neprodat se rozhořela velká debata. „Jak ten dům, který je mimochodem v pořádku, jednou prodáme, už nebudeme mít žádné páky si pohlídat, aby to tam byli i nadále lékaři, abychom si mohli určovat co tam bude. Může tam vzniknout vietnamská tržnice, může tam být kasino nebo ubytovna. Může tam být cokoliv, bude to soukromé,“ řekl zastupitel Petr Vileta (Piráti).

Zastupitel Miloš Nový (TOP 09) zdůraznil, že ve vyspělých ekonomikách se ukazuje symbióza mezi veřejnou a privátní sférou. „V Plzni vedle sebe dobře existují jak veřejná, tak i privátní zdravotnická zařízení. Případný prodej polikliniky by tuto křehkou symbiózu narušil. Definitivně by zbavil město ovlivnit strukturu zdravotnictví. Patnáctiletý závazek na udržení zdravotních služeb je pro mě nedostačující. Smlouva by měla být delší, podobné smlouvy se dělají na 50 až 100 let. Nemyslím si, že by se město v současné chvíli mělo zbavovat svého majetku,“ uvedl zastupitel Nový.

Proti prodeji polikliniky vystupoval a nakonec i hlasoval, celý čtyřčlenný zastupitelský klub KDU-ČSL. „Nevidím jediný důvod proč polikliniku prodávat, když jsme ji kdysi pracně vyjímali z privatizace, aby zůstala ve vlastnictví města, jako jediné zdravotnické zařízení na území města Plzně. Nikdy nebyl zájem města prodat polikliniku, vždycky byl zájem ze strany pana Cinka koupit polikliniku. Kdyby tam ti lékaři měli, jak jsme původně navrhovali, přímé nájmy s městem Plzeň, tak by nebyly žádné problémy,“ uvedl zastupitel Petr Náhlík.

Zastupitel Náhlík zdůraznil, že se poliklinika v posledních letech zvelebovala z větší části za městské peníze, ať už se to týká fasády nebo výměny oken. Z rozpočtu MO Slovany se vybudoval bezbariérový přístup. „Ano, uvnitř mají být privátní lékaři. Mohla se dát výpověď panu Cinkovi a mohly se pronajmout ordinace lékařům,“ dodal Náhlík.         

Se záměrem města prodávat polikliniku nesouhlasil ani zastupitel Pavel Bosák (Piráti). „Někteří soukromí investoři přichází s mnoha sliby, vypadá to dobře, mohou samozřejmě povznést úroveň, ale mnohdy to nakonec dopadá jinak. Touha po výdělku obvykle převáží, začnou to maximálně tlačit na zisk a tím se zhorší úroveň péče. Zdravotní péče není plně zisková, tam se musí dbát o veřejný zájem. Navzdory slibům i zárukám se můžeme dočkat toho, že se tam otevře nějaká zdravotní péče jen na oko. Neměl by se záměr prodeje schválit.“

I přes snahy opozice se nakonec rozhodlo o tom, že město nabídne objekt polikliniky k prodeji. Soutěž na její prodej hodlá město zorganizovat ještě letos v létě. „S výsledky soutěže bychom přišli do zastupitelstva buď v září nebo v říjnu. Zatím nemám informace, že by mohl být nějaký zájemce, ale stejně tak nemám, že by nějaký zájemce nemohl být. Říkáme, že na trhu je objekt, který město nabízí k prodeji, dostane ho ten, kdo splní podmínky a dá vyšší cenu,“ dodal radní Šlouf.   

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Poliklinika Slovany, prodej objektu, zastupitelstvo, zastupitelé, Plzeň, Plzeň 2-Slovany, Česká pirátská strana, lékař, TOP 09, KDU-ČSL, Petr Náhlík, zdravotnictví, KSČM, Miloš Nový

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Hendrychová

Město by mělo zodpovědně pečovat o svůj majetek v zájmu občanů, nikoliv se ho postupně pod různými záminkami zbavovat.

Středa, 24. června 2020, 12:39Odpovědět

Je rozhodnuto, město nabídne k prodeji polikliniku Slovany za 69 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.