Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Josef Bernard skončil ve funkci hejtmana Plzeňského kraje, odvolali ho zastupitelé

, aktualizováno 8. června 2020, 13:40

Zastupitelstvo Plzeňského kraje odvolalo na dnešním jednání z funkce hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda (dříve ČSSD). Pro jeho odvolání hlasovalo 39 zastupitelů, proti byli dva a tři se zdrželi. Stalo se tak na základě osobního návrhu Bernarda na jeho odvolání. Před nedávnem opustil řady ČSSD. Sociální demokracie už předtím vyzvala Bernarda, aby se svého postu vzdal.

„Tento postoj by byl nejjednodušším a nejčistším řešením jeho odchodu z ČSSD, přečetl z prohlášení náměstek hejtmana a lídr ČSSD do krajských voleb Ivo Grüner. „Není to jednoduché, je to poprvé co se o odvolání hejtmana v ČR jedná přímo na popud hejtmana. Nikdy jsem nebyl přítomen odvolání hejtmana a speciálně toho, kdy to sám hejtman předkládá,“ uvedl náměstek Ivo Grüner. Protože Bernard mandát nesložil, vyzval ostatní členy koalice, aby svými hlasy Bernardovo odvolání umožnili.

Sám Bernard uvedl, že po dohodě s právníky předkládá návrh na své odvolání. Bylo to v Česku vůbec poprvé, kdy někdo v takové pozici podával návrh na své vlastní odvolání. Zároveň Bernard zmínil, že pokud by byl zájem, je připraven kraj do konce volebního období dál vést. „Kraj si za mého vedení nevedl špatně ty čtyři roky. Jsem připraven mandát ukončit. Je na vás, jak se rozhodnete, zda tu zbylou dobu mandátu dovládneme společně,“ řekl Josef Bernard.

„Mrzí nás ta situace, která vyvolala pnutí v klubu ČSSD. Chápeme požadavek zastupitelů ČSSD, aby se Josef Bernard vzdal pozice hejtmana i zastupitele Plzeňského kraje. Ctíme dohody a ctíme koaliční smlouvu, na základě které jsme uplynulé čtyři roky spolupracovali. Chtěl bych vás vyzvat k tomu, aby jste rezignoval na svoji pozici. Vzdejte se té funkce, pokud tak nečiníte, jsme připraveni podpořit našeho koaličního partnera a při hlasování podpoříme vaše odvolání," řekl za klub ODS primátor Plzně a krajský zastupitel Martin Baxa. 

Jako jediný podpořil Bernarda jeho náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN). „Jsem nepřítel jakéhokoliv odvolávání v době volebního období. Prostě se nemá přepřahat. Důležité jsou volby. Bernard přinesl na kraj něco nového, dlouholetou zkušenost z podnikání, dodržoval sociálně demokratickou politiku, přinesl kolektivní jednání. Pro kraj udělal maximum. Je dobré ve prospěch kraje, aby se to na čtyři měsíce řešilo nějak jinak? Nebo tady necháme člověka který to vede skoro čtyři roky? Nebudu hlasovat pro jeho odvolání," konstatoval Čížek.

„Apelovali jsme na to, aby se volební období dokončilo ve stávající struktuře koalice. Hejtmana si velmi vážím, všichni jsme pracovali pro blaho kraje. Vážím si a ctím jeho rozhodnutí o jeho dalších krocích. Ale jsme vázání koaliční smlouvou, které musíme se ctí dostát. Byli jsme vyzváni koaličními partnery, abychom hlasovali pro odvolání Josefa Bernarda z funkce hejtmana. Budeme proto hlasovat pro jeho odvolání,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství Ivana Bartošová (KDU-ČSL).

Post hejtmana zůstane až do podzimních krajských voleb neobsazený, vládnout bude dál osmičlenná rada kraje. Zastupitelstvo odhlasovalo, že pravomoci odvolaného hejtmana přechází na statutární zástupkyni, náměstkyni hejtmana Marcelu Krejsovou (ODS), jako její  zástupce byl na jednání odhlasován Ivo Grüner. Ve vedení kraje je koalice ODS, ČSSD, Koalice pro PK a STAN.

Bezprostředně po svém odvolání musel Bernard opustit i svůj post za stolem kde sedí rada kraje. Nově byl jako řadový zastupitel usazen do poslední řady. Poprvé dnes Bernard veřejně prohlásil, že v podzimních krajských volbách bude kandidovat. Stále ještě oficiálně nepotvrdil, zda to bude za STAN. Prozradil, že to oznámí v úterý. Ve středu se koná v Plzni tisková konference STAN u příležitosti představení kandidátky pro krajské volby. V úterý ale už představí STAN své lídry pro krajské volby v Praze. 

O spolupráci Bernarda se STAN se mluví už od loňského roku, kdy dostal nabídku od zatím ještě stávajícího lídra Pavla Čížka. Ten opakovaně prohlásil, že je ochoten Bernardovi přenechat svou pozici volební jedničky. To ostatně zopakoval i na dnešním jednání. 

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš + Jindra Radová

Štítky hejtman Josef Bernard, odchod z ČSSD, odvolání, volby, koalice, Josef Bernard, Plzeňský kraj, ČSSD, Starostové a nezávislí, krajské volby, Ivo Grüner, Pavel Čížek, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Bernard skončil ve funkci hejtmana Plzeňského kraje, odvolali ho zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.