Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před 30 lety se konaly po pádu režimu první svobodné volby. Kampaň byla chaotická

Kampaň před prvními svobodnými volbami v červnu 1990 byla chaotická a živelná, nikdo nevěděl, jak se má správně vést. Byla ale také upřímná a vedená s obrovským nadšením všech zúčastněných, řekla novinářům Anna Röschová z Plzně. Tehdy vedla kandidátku Občanského fóra (OF) do České národní rady (ČNR) v bývalém Západočeském kraji. Za ní byli na listině pozdější ministři Jan Kalvoda či Stanislav Volák.

Röschová byla v únoru kooptovaná do ČNR a v červnu mandát ve volbách obhájila. Na tehdejší období vzpomíná ráda. "Bylo to velmi hektické, dlouho do noci jsme jednali v Praze, doslova na koleně bez jakékoliv podpory sekretariátů jsme připravovali a schvalovali zákony a druhý den ráno už jsme jezdili po kraji a vylepovali plakáty," řekla devětašedesátiletá Anna Röschová, právnička a bývalá poslankyně ČNR a později i Poslanecké sněmovny. Zažila čtyři parlamentní kampaně, naposledy v roce 2010, když z nevolitelné pozice podpořila kandidátku TOP 09.

Nadšení lidí, kteří kandidovali nebo pomáhali s kampaní, podle Röschové před 30 lety vyvážilo fakt, že nikdo z nich nevěděl, jak se má vlastně kampaň vést. "Pak už v roce 1992 začaly existovat firmičky, které s tím radily, ale v tom roce 1990 nebyl nikdo. Byli jsme všichni zelenáči, nevěděli jsme nikdo nic. V OF bylo všechno takové živelné, trochu chaotické, ale bylo to od srdce a bylo to s upřímným 'ajfrem', takže jsme tomu věřili my i ti lidé," řekla. Na rozdíl od dnešních, profesionálními agenturami vedených kampaní tehdy sami kandidáti vylepovali plakáty, spolupořádali akce a setkání s lidmi.

"Velkou kampaní OF byly samozřejmě oslavy osvobození Plzně americkou armádou. Pořádalo to OF, já jsem to uváděla na náměstí a vítala jsem hosty. To byla obrovská kampaň a tím to začalo zhruba měsíc před volbami," vzpomněla Röschová. V roce 1990 si západ Čech mohl poprvé svobodně připomenout, že ho osvobodili Američané, komunistický režim to předtím nedovolil.

Na obrovské nadšení, schůze, debaty a masivní vyvěšování obřích plakátů tištěných snad v Německu vzpomíná v souvislosti s prvními svobodnými volbami domažlický místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL), který byl tehdy aktivní v OF. "Schůze střídala schůzi, kandidáti se vybírali, představovali se, byla mezi nimi značná konkurence. Bylo to ukázkově demokratické," řekl. Všichni tehdejší kandidáti podle něj museli čelit velké konkurenci, což dnes u politických stran není, protože mají málo členů. Vzpomněl i na obrovský zájem veřejnosti o mítinky a setkání s kandidáty nebo na to, že si například strany vzájemně nepřelepovaly plakáty. "A že se lepily úplně všude, dnes nic takového není možné, ale tenkrát se oblepil každý sloup, každá vrata," dodal.

Starosta Němčovic na Rokycansku Karel Ferschmann byl v roce 1990 kooptován za OF jako místopředseda okresního národního výboru. "Radost z voleb v červnu 1990 byla velká, protože s převahou zvítězilo OF," řekl. Vzpomíná například na vesnici Bujesily, kde v červnu 1990 nedostali komunisté jediný hlas. "My jsme tam tedy udělali oslavu s kapelou, protože to byl obrovský úspěch. Na jedné straně byli komunisté, na druhé OF, nikdo jiný tehdy do voleb zásadně nezasahoval."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, svobodné volby, předvolební kampaň, Občanské fórum, pamětníci, Česká národní rada, Anna Röschová, Plzeň, Jan Kalvoda, Stanislav Volák, plakát, Západní Čechy, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 30 lety se konaly po pádu režimu první svobodné volby. Kampaň byla chaotická  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.