Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obce dostanou méně peněz na své obyvatele, nebudou mít na opravu silnic a jiné investice

Starostové obcí a měst za TOP 09 v Plzeňském kraji nesouhlasí s tím, aby byl kompenzační bonus vyplácen na úkor příjmů obcí a krajů, jak prosazuje ministerstvo financí. Vládní verze předpisu počítá s tím, že kompenzace pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným budou vratkou sdílené daně, což dopadne na rozpočty samospráv.

Ve Sněmovně dnes prošel návrh kompenzačního bonusu, kterým vláda, i přes své sliby, připraví samosprávy o více než 16 miliard. TOP 09 usilovala o to, aby prošla senátní verze návrhu zákona, díky které by kompenzační bonus platil stát. Vládní poslanci však byli proti. TOP 09 proto bude iniciovat rychlou novelu zákona o rozpočtovém určení daní nebo návrh kompenzačního bonusu pro obce a kraje, který jednorázově ze zákona příjmy obcí a krajů posílí.

„Kompenzační bonus by měl stát vyplácet pouze ze svého rozpočtu. Byli to starostové a další lidé ve vedení obcí a měst, kteří s příchodem pandemie dva měsíce bojovali samostatně proti koronaviru šitím a distribucí roušek, mícháním dezinfekcí a dalšími opatřeními. A nyní je stát potrestá tím, že jim sebere příjmy na investice? To je nehorázné.  Projeví se to na kvalitě života všech občanů. Rozpočtové omezení zastaví drtivou většinu investičních akcí v regionu, a právě investice měst mohou podpořit místní ekonomický rozvoj,“ uvedl předseda TOP 09 v Plzeňském kraji Petr Suchý.

Podle vládního návrhu každá obec dostane na jednoho obyvatele o 1100 korun méně. V případě Přeštic na jižním Plzeňsku pravděpodobně dojde díky tomuto opatření i dalším poklesům příjmů v důsledku koronaviru ke snížení příjmů o více než 25 milionu korun. „V hospodaření města se to citelně projeví. Už nebudeme moci pokračovat v přípravách výstavby krytého bazénu nebo domu pro seniory. Stěží budeme opravovat v takovém rozsahu místní komunikace, zlepšovat veřejné osvětlení, zvelebovat zeleň a podobně,“ říká starosta města Karel Naxera (TOP 09).

Ohodnoť článek

Štítky černý den pro kraje, kompenzační bonus, starostové, samosprávy, Sněmovna, vláda, TOP 09, investice, Plzeňský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Petr Suchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce dostanou méně peněz na své obyvatele, nebudou mít na opravu silnic a jiné investice  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.