Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak by mělo město Plzeň naložit se zdevastovaným KD Peklo?

Už delší dobu stojí představitelé města Plzně před rozhodnutím, co podniknout se zchátralým kulturním domem Peklo, který je aktuálně v havarijním stavu. Město na jeho opravu nebude mít peníze. Náklady by se podle odhadu mohly vyšplhat na 700 milionů korun, což je pro město příliš mnoho. Má se Plzeň pokoušet o jeho záchranu? Nebude lepší objekt srovnat se zemí? Může spasit Peklo prodej soukromému subjektu? A najde se nějaký takový šílenec? Na to se tentokrát ptáme v naší Politické koridě představitelů politických stran v plzeňském městském zastupitelstvu.

Otázka: Jak by mělo město Plzeň naložit se zdevastovaným KD Peklo?
 

Roman Zarzycký (ANO)

Město zřídilo za účelem využití kulturní památky Peklo pracovní komisi složenou se zástupců všech stran a ta nám dala jasné doporučení. To budu respektovat. Částka nutná pro opravu kulturního domu peklo je odhadovaná na částku 600 až 700 milionů korun. V tuto chvíli neumožňuje rozpočet města tuto částku do plnohodnotné rekonstrukce investovat, proto je na místě prodej a v případě nezájmu ze strany dalšího partnera, je na místě konzervace budovy. Podmínkou je samozřejmě dodržení pravidel památkové péče a její budoucí využití pro kulturu.

David Šlouf (ODS)

Vzhledem k tomu, že oprava KD Peklo je v současné době ve střednědobých výhledech nerealizovatelná z hlediska vysoké finanční náročnosti, cca 750 milionů korun a z technického hlediska velmi náročná (celý objekt je pod památkovou ochranou), město by se mělo, za přesně stanovených podmínek pokusit najít zájemce ke koupi. Je ale nutné zcela jasně v kupní smlouvě ukotvit podmínky budoucího využití, například, že velký sál musí být využíván pro společenské a kulturní akce. Dále je nutné stanovit, do kdy nejpozději je nutné začít s rekonstrukcí a kdy ji nejpozději ukončit. V případě nedodržení těchto podmínek je třeba v kupní smlouvě nastavit opravné nástroje, od přísných finančních sankcí, až po navráceni objektu zpět městu. Pokud si město Plzeň ponechá objekt ve svém majetku, je díky masivnímu výpadku příjmů zcela jasné, že objekt zůstane minimálně po dobu pěti let zakonzervován v současném stavu. Takže i kdyby případný novy majitel nesplnil podmínky vyplývající z kupní smlouvy a město by si objekt KD Peklo vzalo zpět, tak nedojde k žádnému prodleni z jeho rekonstrukce. Tedy z mého pohledu město nemůže případným prodejem objektu nic ztratit, ale naopak, v případě nalezeni seriózního partnera, který dosáhne svých závazků ve stanovených lhůtách a požadované kvalitě, pouze získat.

Václav Štekl (KSČM)

Náš zastupitelský klub dlouhodobě zastává stanovisko KD Peklo neprodávat, opravit a ponechat v majetku města. Samozřejmě to podle studie nebude levné, ale čtvrté největší město v České republice snad dokáže zachránit historicky i společensky cennou budovu. Zvláště když jsme si mohli dovolit postavit za miliardu nové divadlo se všemi problémy, které tato novostavba přinesla. KD Peklo si zaslouží, aby nebylo zbouráno či změněno na kasino! Vzhledem k vysokým investičním nákladům se nabízí jednat o spolupráci s Plzeňským krajem či přímo se státem, aby došlo k rozložení nákladů na opravu a k nalezení dalších možností využití tohoto významného prvku kulturního dědictví. Plzeňský kraj dlouhodobě řeší potřebu nových prostor pro uskladnění či vystavování uměleckých exponátů. Vždyť zde se přímo nabízí (samozřejmě s jistými kompromisy, nejde o novostavbu) výhodné propojení potřeb města a kraje.

Petr Náhlík (KDU-ČSL)

Město Plzeň dokázalo vykoupit od firmy ŠKODA budovu Měšťanské besedy, a provést rekonstrukci budovy, včetně restaurace výtvarných děl a uměleckořemeslných prvků, v letech 2001–2004. Cílem rekonstrukce bylo navrácení původní kvality této významné památce a odstranění devastujících zásahů z 2. poloviny 20. století a vytvořit podmínky pro provozování v 21, století. Po rekonstrukci byla Měšťanská beseda slavnostně otevřena 28. ledna 2005. Kulturní dům Peklo je novorenesanční stavba a je památkově chráněna, stejně jako Měšťanská Beseda. Velký sál je největším koncertním sálem v Plzni s velmi dobou akustikou. Město Plzeň budovu Peklo získalo bezúplatně od Armády České republiky, a mělo by tuto budovu rekonstruovat stejně jako budovu Měšťanské besedy tak, aby sloužila Plzeňské filharmonii. Kulturní dům Peklo i občané Plzně si to zaslouží. Mementem pro každého Plzeňáka je to, jak vypadají Městské lázně, kterých se město Plzeň zbavilo počátkem devadesátých let.

Michal Vozobule (TOP 09)

Kulturní dům Peklo je bohužel ve velmi špatném technickém stavu, protože se v minulosti často zanedbávala jeho obnova. Nyní jsme se v rámci pracovní skupiny, ve které seděli zástupci všech stran z městského zastupitelstva, shodli, že klíčovým cílem pro město je znovuobnovení provozu kulturního sálu. Vzhledem k tomu, že městský rozpočet není v současné době schopen unést tak nákladnou investici, byl navržen postup prodeje celého objektu s podmínkou renovace kulturního sálu. Je ovšem naprosto klíčové ošetřit podmínky, za kterých by k prodeji mělo dojít, aby Peklu nemohl ani náznakem hrozit osud městských lázní.

Pavel Bosák (Piráti) 

Peklo je další ukázkou toho, jak se dosavadní plzeňské koalice pod vedením ODS nebo ČSSD staraly o městský majetek. Katastrofální zanedbání péče mělo za následek zničení dřevěné konstrukce střechy hlavního sálu a zchátrání zbývajících částí tohoto památkově chráněného objektu. Jako člen pracovní skupiny pro KD Peklo jsem měl možnost prohlédnout si téměř každý kout stavby. Podle mě je i půl miliardy málo na jeho záchranu. Takové peníze město nemá, a kvůli ztrátám příjmů po pandemii COVID 19 ani v dohlednu mít nebude. Krajské, ani státní peníze se sehnat nepodařilo. V současné době zmiňovaná možnost prodeje se mi jeví jako lepší řešení, než nechat Peklo dál chátrat. Podmínkou by však muselo být zachování kulturní funkce velkého sálu. To budou Piráti důsledně hlídat. Bude ovšem těžké takhle zničený objekt s památkovou ochranou a s podmínkou kulturního využití vůbec prodat. Na rychlý výdělek to pro žádného investora určitě nebude.

Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. V předem stanoveném termínu neodpověděl pouze zastupitelský klub ČSSD. Jinak odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky politická korida, Plzeň, politika, KD Peklo, rekonstrukce, oprava, prodej, peníze, kulturní dům, ČSSD, ODS, Roman Zarzycký, Česká pirátská strana, Kulturní dům Peklo, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by mělo město Plzeň naložit se zdevastovaným KD Peklo?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.