Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Dosluhující hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták zatím necítí podporu, aby kandidoval na předsedu Pirátů

Dosavadní hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který chtěl loni kandidovat na předsedu Pirátů, zatím necítí ve straně podporu, aby o to usiloval znovu. Plzeňský kraj je jediný, kde se Piráti dostali do zastupitelstva kraje, mají tři mandáty. Zatímco Špoták a jeho dosavadní náměstek pro zdravotnictví Pavel Hais jsou pro setrvání Pirátů ve vládě i po rezignaci předsednictva, podle třetího zvoleného zastupitele, radního Plzně Daniela Kůse, by měli Piráti vládu opustit a měli to udělat už dříve. Strana by si podle nich měla co nejrychleji najít silné vedení, které ji vyvede z krize.

"Piráti si musí zvolit nové vedení. Situace je stejná jako před rokem, já jsem na některé věci upozorňoval před rokem, tehdy jsem podporu ze strany necítil a ani jsem ji nedostal," řekl Rudolf Špoták, jediný pirátský hejtman. Loni na podzim ohlásil, že chce kandidovat na předsedu strany. Z žádného kraje ale nedostal od členů podporu. Hovořil o tom, že strana potřebuje nabrat nový dech, víc se sjednotit a napřít síly na voliče a na nadcházející volby spíš než na vnitrostranické boje. Volal po tom, aby vedení více naslouchalo regionům.

Dnes zatím nechce hovořit o tom, jestli se znovu pokusí usilovat o předsednické místo. "O podporu jsem zatím nežádal a zatím ji v rámci strany necítím. Kdybych cítil podporu ve velké části strany, z více krajů, tak bych o tom uvažoval, ale momentálně podporu necítím," řekl. Bartoš je výrazná osobnost a jeho nástupce bude strana hledat velmi těžko. Osobní tipy na možné nové vedení strany má, nechce je ale veřejně říkat, aby dělal reklamu - dobrou, či špatnou. "Ale máme dvě tři osobnosti, které by byly schopné předsednictví převzít," doplnil Špoták.

Na účasti Pirátů ve vládě by nic neměnil. "Pokud jsme se měli bavit o odchodu z vlády, tak to mělo být třeba někdy před rokem nebo rokem a půl, teď si myslím, že by to byla zbabělost z vlády utíkat a myslím si, že ty projekty bychom měli dotáhnout do konce," řekl. I podle Haise by byla obrovská chyba odcházet od rozdělané práce. Kůs se naopak domnívá, že by měli odejít i za cenu, že Bartoš nedodělá práci na digitalizovaném stavebním řízení.

O dva kroky hlouběji v bažině

"Kdybychom neměli nálepku Pirátů, mohli jsme mít mnohem víc procent, ale celostátní politika nás strašně poškodila, ale to se nedá nic dělat," míní Pavel Hais. Také podle něj vedení strany nebylo dostatečně propojené s regiony a dostatečně jim nenaslouchalo. "My jsme to věděli už delší dobu, že je potřeba do toho vstoupit. Teď jsme o dva kroky hlouběji v bažině," uvedl.

Jako manažer a podnikatel je přesvědčen, že Piráti potřebují krizového manažera se silným mandátem, který pomůže stranu vrátit na výsluní. "Musí tam být jasný směr, jasná linka. Pro veřejnost jsme nečitelnou stranou," řekl. Piráti podle něj vyrostli z protestní menšinové skupiny ve větší stranu. "V této velikosti to už nejde kočírovat a udržet to, je to jako pytel blech. Musíme mít jasný řád a směr a musíme držet hodnoty," míní. Pirátské fórum má být podle něj neveřejnou platformou pro interní komunikaci. "Ale navenek musíme jít jako jeden muž," uvedl Hais.

Nechtěl jmenovat, kdo by se mohl nově vedení ujmout, Piráti mají podle něj mnoho lidí, kteří v krajských zastupitelstvech vyrostli a získali cenné zkušenosti s regionální politikou. "Byl by hřích je nevyužít. K lidem měli velmi blízko, viděli ty problémy," dodal Hais.

Kůs tvrdí, že Piráti potřebují tvrdou reorganizaci. "A je škoda, že to nebude Ivan Bartoš, protože to byl člověk na svém místě, pouštěl se odvážně do věcí, do kterých si nikdo netroufnul. Ale být odvážný v politice se nevyplácí. Měl by kandidovat znovu a obhájit," řekl Daniel Kůs. Strana potřebuje razantní kroky, jako zrušit pirátské fórum a zbavit se některých lidí, řekl. "Všechny ty komunistické pomatence, kteří se k nám přisávají a vytváří jiný dojem, s těmi bychom měli vyrazit dveře. Já se dívám na svět očima moderního liberála a vedle mě sedí typický komunista, který napíše nějaký nesmysl na fórum, kde si to přečtou novináři a z názoru jednoho pomatence udělají názor celé strany," dodal Kůs.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Rudolf Špoták

Štítky Piráti, krajské volby, volba předsedy, Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dosluhující hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták zatím necítí podporu, aby kandidoval na předsedu Pirátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.