Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Budoucí hejtman Kamal Farhan z ANO: ODS s TOP 09 mají zájem jít s námi do krajské koalice

Uskupení ODS + TOP 09 má zájem jít do koalice s ANO v Plzeňském kraji. Novinářům to řekl lídr krajské kandidátky ANO Kamal Farhan, který by se měl stát novým hejtmanem. Nabídku ODS a TOP 09 vzalo v neděli odpoledne na vědomí krajské předsednictvo ANO. Dále se jedná, uvedl Farhan. Informaci potvrdil také Martin Baxa z vyjednávacího týmu ODS a TOP 09.

Krajské volby v Plzeňském kraji vyhrálo dle očekávání ANO, které získalo 24 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Druhé místo patří koalici ODS a TOP 09, budou mít společně devět zastupitelů. V pořadí třetí STAN získal osm mandátů, čtyři křesla patří STAČILO! KSČM, SD-SN a ČSNS a stejný počet má také uskupení PRO náš kraj, přičemž tři z jeho mandátů připadnou KDU-ČSL. Po třech křeslech mají Piráti a také SPD a Trikolora. Dosavadní koalici na kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN, naopak ODS a TOP 09 byly v opozici.

V letošních volbách se v kraji poprvé volilo 55 zastupitelů, dosud jich bylo 45. Protože počet obyvatel kraje překročil 600 000, zvýšil se počet zastupitelů i krajské rady z devíti na na 11 členů.

„ODS dnes potvrdila zájem jít s hnutím ANO do koalice. ODS akceptovala naše priority, s nimiž jsme je seznámili," uvedl Kamal Farhan. Podle krajského předsedy ANO a primátora Plzně Romana Zarzyckého dnes předsednictvo hnutí nabídku ODS + TOP 09 vzalo na vědomí. „O nabídce se teď jedná a rozhodujeme se, zda ji přijmeme, nebo ne," uvedl Farhan. Dodal, že se ANO zatím nerozhodlo, zda do koalice s ODS půjde. O možné koalici bude krajské ANO informovat ústředí hnutí.

Dnes jsme měli (s ANO) schůzku a budeme se dál bavit o tom, o čem jsme tam hovořili," sdělil Martin Baxa (ODS). Potvrdil, že se vyjednávací týmy ODS + TOP 09 a ANO potkaly v sobotu i dnes. Jednáme dále, dodal.

Jste spokojení s výsledkem krajských voleb v Plzeňském kraji?

Celkem hlasovalo447 čtenářů

Podle Zarzyckého ODS + TOP 09 stojí významně o spolupráci s hnutím ANO. „Neustoupili jsme v žádné ze čtyř věcí - tedy hejtman, jimž se stane náš lídr Kamal Farhan, většina v radě začínající minimálně číslem sedm ve prospěch ANO a zároveň si jako první vybíráme resorty podle odborné zdatnosti našich lidí. To nám Společně akceptovalo," uvedl. Podle Farhana je prioritou pro ANO určitě zdravotnictví, sociální systém, doprava a školství. V jedenáctičlenné radě chce mít nejméně sedm křesel. „Máme připraveno spousta projektů. Chceme zajistit dostupné zdravotnictví. Máme připravení programy pro lékaře, zdravotní sestry. Chceme zavést online pohotovosti, dotační program pro studenty medicíny. Chceme zajistit to, co vláda nedokáže,“ sdělil Drbně Farhan.

Už včera projevily zájem o spolupráci s hnutím ANO Česká pirátská strana a lokální uskupení PRO Plzeňský kraj," uvedl dnes Zarzycký. ANO se také v sobotu sešlo se zástupci STAN. „Potkali jsme se a mluvili spolu," řekl Farhan. Lídr Pirátů a současný hejtman Rudolf Špoták se s ANO sešel už v sobotu večer. „Řekli nám, že si dnes dopoledne dají dohromady plán, s kým budou postupně jednat. Řekl jsem jim, aby nám dali vědět, jestli nás do koalice budou chtít, nebo ne. Dnes jsme s nimi nejednali," řekl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky volby, krajské volby, krajské zastipitelstvo, Rada Plzeňského kraje, povolební vyjednávání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí hejtman Kamal Farhan z ANO: ODS s TOP 09 mají zájem jít s námi do krajské koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.