Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda prodloužila nouzový stav do konce dubna

Poslanci v úterý prodloužili nouzový stav v Česku. Z možných variant odhlasovali prodloužení do konce dubna. Samotnému hlasování přecházela skoro šestihodinová debata. Kabinet původně žádal poslance o prodloužení nouzového stavu až do pondělí 11. května. Naopak Marek Benda z ODS přišel s protinávrhem, kdy žádal prodloužit nouzový stav jen o 14 dnů.

Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Za současné situace by skončil v sobotu 11. dubna. K prodloužení byl nutný souhlas poslanců. Dalších 30 dnů doporučil menšinové vládě ANO a ČSSD Ústřední krizový štáb, o čemž poslance informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

„Nechci, aby byly svobody omezovány o vteřinu déle, než je nezbytně nutné,“ dodal premiér.

Politické špičky se ale přikláněly ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana kabinet ve Sněmovně toleruje. Část opozice mluvila dokonce nejvýše o dvou týdnech, navrhoval to poslanec ODS Marek Benda. Politici ale také poukazovali na to, že Sněmovna se může v případě potřeby opět sejít a nouzový stav prodloužit.

Fiala: Je potřeba, aby se překotnost a improvizace nahradila jasným plánem

Překotné přijímání improvizovaných vládních opatření proti koronaviru musí podle předsedy ODS Petra Fialy skončit. Vláda by podle něj měla představit plán obnovování svobod a nastartování země. „Je potřeba jednat rychle, ale i rozumně. Je potřeba, aby se překotnost a improvizace nahradila jasným plánem,“ uvedl. 

Na jeho slova navázali také Piráti. „Chceme plán vývoje. Chceme vysvětlit, co lze očekávat, pokud se epidemie bude ubírat tím, nebo oním směrem,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Vláda původně vyhlásila nouzový stav 12. břzena od 14:00 kvůli výskytu nového typu koronaviru na 30 dnů nouzový stav na celém území ČR.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com

Štítky ČR, sněmovna, vláda, koronavirus, nouzový, nouzový stav, ODS, Marek Benda, Česko, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Petr Fiala, ČSSD, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda prodloužila nouzový stav do konce dubna  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.