Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Českému školství škodí neustálé změny a nejistota, říká kandidát Sociální demokracie do Zastupitelstva Plzeňského kraje Jaroslav Šobr

PR článek

Mgr. Jaroslav Šobr (64 let) je učitel matematiky a fyziky pro základní a střední školu. Od roku 1983 pracuje v Základní škole ve Staňkově, v letech 2010 – 2016 byl jejím ředitelem. Od roku 2002 je zastupitelem města Staňkova, v letech 2010 – 2018 byl neuvolněným místostarostou města. V roce 2012 byl zvolen do Zastupitelstva Plzeňského kraje, v roce 2013 radním pro kulturu a památkovou péči. Od roku 2016 do roku 2020 byl předsedou Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Plzeňský kraj je pro něj skutečným domovem a chce přispět k tomu, aby byl nejlepším místem pro život pro všechny jeho obyvatele.

Občané Plzeňského kraje se Jaroslava Šobra mimo jiné ptali:

Jste kandidátem Sociální demokracie pro volby do Zastupitelstva Plzeňského kraje. Jaké jsou vaše hlavní priority, s kterými hodláte kandidovat?
Naše priority vyjadřuje heslo „Zdravý a bezpečný kraj“. Tedy zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče nejen v Plzni, ale v celém kraji. Máme na to skvělého odborníka – ředitele Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Václava Šimánka, Ph.D. Bezpečnost je důležitá pro všechny občany. Problémy je třeba řešit zvláště tam, kde je velký počet zahraničních dělníků a v sociálně vyloučených lokalitách. To ale neznamená, že bychom se nevěnovali i ostatním oblastem. Mně osobně je nejbližší vzdělávání, a tedy rozvoj školství v Plzeňském kraji.

Kde spatřujete problémy kraje, kde kandidujete? 
Pro každého může problém spočívat jinde. Pro občana Plzně je to bezpečnost nebo dostupné bydlení. Pro obyvatele menších měst to je dostupnost praktického či dětského lékaře, stomatologa, ambulantních specialistů. To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Zajistit vyšetření u očního lékaře, ortopeda či neurologa není vůbec jednoduché. A pro obyvatele vesnic je to otázka nákupu základních potravin či dopravní obslužnost.

Na kandidátní listině jsou některá známá jména z krajské politiky, ale i úplní nováčci. Vidíte právě v tomto šanci na úspěch?
Na naší kandidátce jsou lidé, kteří v minulosti byli ve vedení kraje a mají zkušenosti i z komunální politiky. Máme odborníky na zdravotnictví, bezpečnost, školství, sport, regionální rozvoj i na ostatní oblasti, které jsou v gesci kraje. Nováčci zase mohou přicházet s nadšením, optimismem, energií a novými nápady. Věřím, že takto sestavená kandidátka má šanci.

V celostátních preferencích na tom Sociální demokracie není příliš dobře, ale krajské volby jsou asi o něčem jiném. Jak byste chtěl přesvědčit voliče, že tu Sociální demokracie stále je a má cenu ji volit?
Sociální demokracie vždy byla na straně pracujících, snažila se zlepšit podmínky pro rodiny s dětmi, nemocné, hendikepované, seniory. Krajská kandidátka je sestavena z odborníků se zkušenostmi z vedení kraje, ze zastupitelstev obcí a věřím, že voliče oslovíme a budeme mít zastoupení v Zastupitelstvu Plzeňského kraje.

Ve vedení kraje jste působil v minulosti i vy a celá řada vašich kolegů. V čem vidíte rozdíl v dřívějším fungování kraje oproti stávající koalici?
Když jsem byl radním, velmi často jsem se setkával s pracovníky Krajského úřadu – nejen z mého odboru, ale také z ostatních odborů, abych měl přehled a mohl se zodpovědně rozhodovat ve prospěch občanů kraje. Krajský úřad je velmi dobře fungující organizace a úředníci jsou opravdu odborníci ve své oblasti. S tehdejším hejtmanem jsme navštívili většinu krajem zřizovaných organizací, abychom se na místě přesvědčili o jejich potřebách a mohli je pak řešit. I když tehdejší příjmy byly podstatně nižší než dnes, na konci funkčního období byla na účtu kraje miliarda korun na předfinancování evropských projektů a na „horší časy“. Současné vedení kraje zatížilo některými svými projekty rozpočet na delší časové období. Může se stát, že budou chybět finance na naléhavější, potřebnější a důležitější akce pro občany Plzeňského kraje.

Jak se dají vaše zkušenosti využít (v případě úspěchu) ve vedení Plzeňského kraje?
Celý můj profesní život se věnuji školství. Českému školství škodí neustálé změny, střídání ministrů, nejistota. Plzeňský kraj má díky Odboru školství, mládeže a sportu velmi kvalitně zpracovaný Dlouhodobý záměr vzdělávání v Plzeňském kraji. A je na vedení kraje, aby vytvářelo na jím zřizovaných školách a školských zařízeních optimální podmínky pro jeho realizaci.

Jsou podle vás krajské volby i referendem o vládě, jak se často říká? 
Pokud jsou lidé nespokojení s vládou, mohou tuto nespokojenost vyjádřit, takže částečně ano.

Vaše práce a vedení volební kampaně vám jistě zabírá mnoho času. Zbývá vám čas na rodinu, koníčky?
Určitě ano. V minulosti jsem se věnoval akvaristice a teraristice, v současnosti spíše zahradničení a pěstování ovoce a zeleniny. Občas si rád vyjedu na kole po okolí Staňkova.

___________________________________________________________________

ZADAVATEL/ZPRACOVATEL SOCDEM

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, krajské volby, Jaroslav Šobr, kandidát Sociální demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českému školství škodí neustálé změny a nejistota, říká kandidát Sociální demokracie do Zastupitelstva Plzeňského kraje Jaroslav Šobr  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.