Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Hlavními tématy krajských voleb v Plzeňském kraji je zdravotnictví a bezpečnost

K hlavním tématům krajských voleb v Plzeňském kraji patří zdravotnictví a bezpečnost. Strany se zaměří i na sociální problematiku, dopravu a podporu venkova. Po lehčím a uvolněnějším prázdninovém tempu strany zintenzivní aktivitu. Plánují osobní setkávání s lidmi, mítinky na náměstích převážně nechystají. Budou vycházet volební noviny, stále větší pozornost věnují kandidáti sociálním sítím, neopouštějí ani klasické plakáty a billboardy. Náklady stran na kampaň se pohybují od statisíců po miliony korun.

„Kampaň jsme dělali celé čtyři roky svou prací, před volbami se soustředíme na zvýraznění toho, co jsme dokázali," řekl hejtman a lídr pirátské kandidátky Rudolf Špoták. V září plánuje osobní setkávání s občany. „Budou i letáky a nějaké billboardy, doménou Pirátů bylo vždy on-line prostředí, takže i to hojně využíváme, nejen před volbami," uvedl Špoták. V kampani zhruba za 1,5 milionu korun chce představit plány na vybudování urgentních příjmů v krajských nemocnicích, dokončení projektu nové nemocnice v Plané nebo na pomoc kraje malým obcím při zřizování bydlení, v čemž by mohl pomoci nový dotační titul kraje.

V kraji vládne koalice ANO, Piráti a STAN. Letos kandiduje 13 subjektů, o tři méně než při minulých volbách.

Lídr ANO, poslanec Kamal Farhan, má jako lékař nejblíže ke zdravotnictví. Kraj se podle něj musí víc snažit přilákat lékaře a zdravotnický personál do nemocnic, na pohotovosti i do ambulancí. Pomoci by tomu mohl i dotační titul pro studenty. „Základem je také vybudovat urgentní příjmy, zejména v Klatovech, postaví se nové výjezdové místo záchranné služby v Rokycanech," sdělil. Už delší dobu se po kraji účastní různých akcí, před volbami aktivity zintenzivní a zaměří se na kontaktní kampaň. Chybět nebudou volební noviny, plakáty a billboardy, on-line aktivity či debaty v médiích. „V rámci celkového rozpočtu kampaně pro krajské volby bude podíl našeho kraje oscilovat okolo částky tři miliony Kč. Všechny transakce a položky najdou lidé na zveřejněném transparentním účtu,“ informoval krajský manažer ANO Michal Marek.

Také STAN chce představit dosavadní úspěchy. „O prázdninách jsme měli odlehčenější kampaň - nabídli jsme 14 výletů na kole podle našich kandidátů. V ostré kampani v září budeme mít zhruba 30 billboardů, plakáty a volební noviny, plánujeme i nějakou akci pro veřejnost a hlavně kontaktní kampaň. Náklady budou přes dva miliony korun," řekl náměstek hejtmana a lídr STAN Pavel Čížek. „Naše plány počítají se zásadními silničními stavbami na východ od Plzně, zaměřit se chceme na opravy malých silnic v okrajových částech kraje. Budeme pokračovat v podpoře budování cyklostezek, chceme budovat urgentní příjmy nemocnic, podpořit lékařské pohotovosti, případně dotačním titulem lékaře na venkově," vyjmenoval Čížek.

Plzeňský kraj by měl mít podle opozice kvalitnější rozpočty a nemá si brát půjčky

Nekvalifikované sestavování rozpočtu, zbytečné půjčky i dotace do sportu a malá podpora dostupnosti zdravotní péče jsou hlavními argumenty opozice proti hospodaření dosavadní koalice ANO, Piráti a STAN. Za nejvíce kontroverzní projekt považuje...

 

ODS a TOP 09 vyšlou do kampaně pojízdnou kavárnu, s níž objedou 40 až 50 měst a obcí, řekl lídr Jan Šašek (ODS). „Chceme vnímat pohled lidí na náš kraj. Pod heslem 'máme na víc' se chceme zaměřit na strukturální problémy. Jako kraj se stáváme místem montoven a překladišť, je tu mnoho pracovníků, kteří nejsou patrioti, vytrácí se identita kraje. Zaměříme se na bezpečnost, dostupnost bydlení, zdravotnictví i školství," vyjmenoval. Billboardů je nyní po kraji 14, jejich počet vzroste ke 40, náklady na kampaň jsou kolem čtyř milionů, řekl Šašek.

SOCDEM vyvěsila billboardy s lídrem, lékařem a ředitelem plzeňské fakultní nemocnice Václavem Šimánkem, ještě před létem. „Naším hlavním tématem je zdravý a bezpečný kraj. Pokud lidé budou zdraví a budou se cítit v bezpečí, budou spokojení," myslí si Šimánek. Chce prosadit, aby kraj měl pro všechny obyvatele dostupnou síť pohotovostí - zubní, pro děti i dospělé, prosadit spolupráci zdravotnických zařízení, posílit následnou péči, podporu sociálních zařízení i hospiců. Kampaň zhruba za dva miliony se zaměří na sociální sítě, plakáty a prezentaci v tisku a v médiích. Velké výjezdy po kraji strana neplánuje.

SPD podle své volební jedničky Marie Pošarové už objela velkou část regionu. „Sbíráme podněty a názory. K našim hlavním tématům patří bezpečnost, zdravotnictví a doprava," doplnila. Kraj by měl například usilovat o zvýšení počtu studentů medicíny. Pokud bude dostatek lékařů, nebudou muset sloužit tolik přesčasů a budou ochotněji pracovat i na pohotovostech, řekla. Pro zvýšení bezpečnosti by měl kraj navrhnout také navýšení počtu policistů.

Lídr STAČILO! Jiří Valenta (KSČM) se chce primárně v kampani za 350 000 korun zaměřit na bezpečnost, zdravotnictví a sociální problematiku. „Je potřeba řešit nedostatek lékařů na pohotovostech i v některých ambulancích, chceme, aby se Sušická nemocnice stala součástí sítě krajských nemocnic, usilujeme o postavení minimálně jednoho velkého zařízení pro seniory," řekl. Kromě dvacítky billboardů, plakátů a reklam v médiích a na internetu bude jezdit po kraji. Na září naplánovali komunisté mítink na hlavním plzeňském náměstí.

Dalším lékařem v čele kandidátky je Jiří Klečka z uskupení Pro náš kraj, v němž je Pro Plzeň a KDU-ČSL s podporou Svobodných, agrárníků, starostů a sportovců. K prioritám řadí zdravotnictví a podporu venkova a sportu. „Naší strategií je cílit na obce, aby mohly realizovat své zájmy, posílit aktivní komunikaci obcí s krajem. Nabízet motivační programy pro odborné ambulance, podpořit obce v budování zázemí pro lékaře, chtěli bychom také dostat Sušickou nemocnice do krajské sítě," uvedl Klečka. Volební kampaň asi za čtyři miliony korun nabídne kromě reklam, plakátů a billboardů rodinné dny s atrakcemi pro děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Honza Tran

Štítky politika, kampaň, volební témata, bezpečnost v kraji, zdravotní péče, dostupnost zdravotní péče, lídři voleb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Přesně tak. Zdravotnictví je prioritou doby. A dobrých výsledků ve zdravotnictví lze dosáhnout jedině s lékaři v ordinacích, kde se věnují pacientům, nikoli s lékaři za psacími stoly v úřadovně hejtmana. Věhlasný urolog, který již dnes má tak málo času na obyčejné pacienty, že si pořadí k ošetření pacient musí vytáhnout z osudí pacientské loterie, již nebude mít čas na pacienty, především na ty běžné, zůstane mu čas jen pro ty pacienty VIP, které bude ošetřovat za extra příplatek. (Pecunia non olet). Ti druzí, obyčejní pacienti, budou muset přejít k nedostatkovým lékařům jiným, kde prodlouží dnes již nepřehledné fronty čekajících pacientů, přejít k zodpovědným lékařům, kteří si uvědomují, že jejich posláním je především pomáhat lidem, nikoli sklízet slávu z hejtmanského postu a budování ega.

Čtvrtek, 22. srpna 2024, 10:27Odpovědět

Hlavními tématy krajských voleb v Plzeňském kraji je zdravotnictví a bezpečnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.