Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Středoškoláci z Plzeňského kraje by do Evropského parlamentu poslali Přísahu a Motoristy, ukázaly volby nanečisto

Středoškoláci si zkusili volby nanečisto a vybírali zástupce do Evropského parlamentu. Do projektu se zapojilo 297 škol a bezmála 23 tisíc žáků. Celorepublikově dali nejvíce hlasů koalici SPOLU a koalici Přísaha a Motoristé. Právě druzí zmínění zvítězili u studentů v Plzeňském kraji, SPOLU naopak nechali západočeští žáci až na čtvrtém místě.

Uplynulé dva dny patřily na řadě středních škol Studentským volbám do Evropského parlamentu. Platný hlas odevzdalo 22 880 žáků z 297 škol. Největší počet hlasů získalo SPOLU (15,17 %), následovala koalice Přísaha a Motoristé (14,20 %) a na třetím místě se umístila Česká pirátská strana (11,61 %).  

V Plzeňském kraji byly výsledky poněkud jiné. První skončila Přísaha a Motoristé (15,1%), následovalo uskupení LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI (10,6%) a třetí skončili Piráti (9,5%). Nutno ovšem podotknout, že se do projektu zapojilo pouhých osm škol z našeho regionu. Celkem hlas odezvalo 1056 žáků. Další strany, které dosáhly v Plzeňském kraji pětiprocentní hranice jsou: SPOLU (7,7%), ANO 2011 (7,1%), Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT (6,7%) a ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY (6,2%).

Výsledky se tradičně velmi liší v závislosti na typu škol a regionů. Například na gymnáziích získalo SPOLU 21,8 procent hlasů, ale jen 4,2 procenta na učilištích. Přísaha a Motoristé naopak na učilištích dostala 19,11 procent hlasů.

Akci uspořádal již po patnácté vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) společnosti Člověk v tísni. „Pořadí na prvních místech právě proběhlých Studentských voleb je velmi těsné. Vítězství SPOLU odpovídá politickým preferencím mladých lidí z průzkumu postojů středoškoláků realizovaného JSNS na konci roku 2023,“ okomentoval výsledky voleb Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách.

Ve stejném průzkumu uvedlo 40 procent dotazovaných, že si nedovedou vybrat žádnou stranu. „Dá se předpokládat, že řada z nich dala svůj hlas nově vzniklé koalici Přísaha a Motoristé. Zřejmě je zaujal styl, jakým vystupuje Filip Turek a jeho masivní přítomnost v prostředí sociálních sítí. Některým studentům budou blízká i jím nabízená jednoduchá řešení, bez ohledu na to, jsou-li reálná, a také jeho vymezování se vůči systému,“ uvažuje Strachota.

Předchozí Studentské volby ovládli Piráti, tentokrát se propadli na třetí místo. „Jedním z důvodů horšího výsledku může být, že účastí ve vládě přestává být vnímána jako protestní strana. Nejsilnější opoziční strana ANO ve Studentských volbách dlouhodobě nedosahuje dobrých výsledků. Platí to i pro volby letošní, v nichž ANO těsně přesáhlo hranici pěti procent,“ dodal Strachota.

Cílem Studentských voleb je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém České republiky, vést mladé lidi k aktivnímu a zodpovědnému občanství a zvyšovat tak účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. Jde tedy především o vzdělávací projekt, který ale zároveň poskytuje specifickou výpověď o nejmladší generaci, o jejích názorech a postojích.

Ohodnoť článek

Foto Jeden svět na školách

Štítky Studentské volby, volby nanečisto, střední školy, učiliště, volby do Evropského parlamentu, Jeden svět na školách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci z Plzeňského kraje by do Evropského parlamentu poslali Přísahu a Motoristy, ukázaly volby nanečisto  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.