Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem ohroženým vysokými cenami energií?

Neschopnost udržet dostatečnou teplotu obydlí, dluhy na energiích nebo vynakládání velké části svých příjmů na energie. To jsou jen některé podoby energetické chudoby, která trápí početnou část populace. Může lidem nějak se zvládáním situace pomoci Plzeňský kraj? Na to jsme se zeptali jednotlivých klubů v krajském zastupitelstvu.

Otázka: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou?

Ivo Grüner (SocDem) 

Pomoc domácnostem v boji s rostoucími životními náklady, tedy i s cenami energií, by měl řešit především stát prostřednictvím příspěvku na bydlení. Ten by měl být nastaven tak, aby s růstem těchto výdajů ohroženým skupinám pomohl. Je ale třeba říci, že je chybou státu, že k takovéto situaci vůbec došlo. Ceny elektřiny se skokově zvýšily již v roce 2022 a řada lidí uzavírala nové smlouvy právě v této situaci. Proti zbytku Evropy platíme stále přemrštěné účty. Jako nástroj ke zmírnění dopadů cenových šoků by měl v krizových situacích existovat strop určený regulačním úřadem. Vláda namísto toho chce upravovat sociální dávky, což samotný problém ale neřeší. Je zatím i mnohem větší administrativní náročnost. Pomoc státu tedy bude složitější, časově a administrativně náročnější. Kraje mohou řešit situaci konkrétních domácností dovedu si představit fond kraje ve spolupráci s obcemi rozdělovaný prostřednictvím sociální terénní práce. Prioritně je ale třeba řešit příčiny, a ne až důsledky.

Jiří Valenta (KSČM) 

Plzeňský kraj by měl v tomto smyslu pomáhat zejména poradenským způsobem a to tak, aby se nejen konkrétní osoby, ale i ohrožené sociální skupiny obyvatelstva mohly dostat snáze, tedy bez zbytečné byrokracie, ke státní podpoře. Až v situaci, kdyby bylo zřejmé, že je státní pomoc zjevně nedostatečná, neefektivní, nedostupná, či dokonce neexistuje vůbec, by měl kraj vyčlenit odpovídající finanční prostředky, kterými by saturoval příslušný dotační titul, který by sám zřídil. Pomoc by ale měla být přesně cílená, nikoliv plošná, aby zbytečně neproudila tam, kde jí není potřeba. Rozpočet kraje není neomezený, byť se domnívám, že z něj občas plynou finanční prostředky tam, kam by racionálně vzato putovat nemusely. Plzeňský kraj by ale neměl v žádném případě suplovat roli státu, který by se o své občany měl postarat primárně, nejen z důvodu, že se na gigantickém nárůstu cen energií sám podílel, ať již snad částečně úmyslně, zcela jistě však svojí nečinností.                                                 

Petr Vanka (ANO) 

Plzeňský kraj nedokáže nahradit úlohu Úřadu práce ani Ministerstva práce a sociálních věcí a pomáhat cíleně skupinám ohroženým vysokými cenami energií formou peněžních dávek. I kraj, v roli zřizovatele, řeší potíže s vysokými finančními nároky cen energií v oblastech školství, zdravotnictví, sociálních služeb. Pomáháme lidem nepřímo přes financování služeb odborného poradenství, kam se může obrátit každý se svými problémy a určitě se najdou řešení i ohledně zvládnutí této situace. Kde vidíme hlavní možnost, jak pomoci všem obyvatelům je podpora komunitní energetiky přímo v obcích. Decentralizovaná energetika se v budoucnosti jeví jako podstatně levnější varianta. Po schválení příslušné novely zákona Lex OZE 2, kde je stanoveno datum 1.7.2024 jako termín pro možnost sdílení elektrické energie, Rada Plzeňského kraje hledá cestu, jak od roku 2025 spolupracovat s obcemi v projektování, pořízení a budování energetických zdrojů, sítí a úložišť za využití podpory a vypsaných výzev ze strany MŽP. Naše aktivita v této oblasti bude směřována především k veřejnému sektoru – obce a jimi založené spolky jako dobrovolné svazky obcí, mikroregiony apod., kde již máme se spoluprací na rozvoji a modernizaci obcí dlouholeté zkušenosti. Investujeme nemalé prostředky do budování, rekonstrukcí a oprav obecního majetku či udržitelnosti služeb. Komplexní rozvoj obcí je jednou z hlavních priorit Plzeňského kraje.                                                 

Rudolf Špoták (Piráti) 

Primárně to je věc, kterou by měla vyřešit centrální vláda. Plzeňský kraj v podstatě ani nemá nějaké nástroje, jakým způsobem v tomto pomoci, protože to spadá do pomocných sociálních dávek, které rozděluje MPSV jako centrální vláda. To znamená, že naše mantinely a možnosti, jak těm lidem pomoci, jsou velice omezené. My se snažíme v rámci úspor energií spíše soustředit na věci týkající se našich organizací. To znamená, že máme třeba audity týkající se spotřeby energií a tepla. Plánujeme pak například fotovoltaické elektrárny nebo zateplení budov. To jsou ty věci, kde se snažíme energie ušetřit, ale v rámci pomoci standardním domácnostem si myslím, že je naprosto legitimní zodpovědnost centrální vlády.                                              

Pavel Čížek (STAN, Zelení PRO Plzeň) 

Kraj nemá možnost poskytovat přímé finanční dávky, přičemž ceny energií v současné době klesají. Nicméně, jedním z možných způsobů pomoci je dávka příspěvek na bydlení, o kterou lze žádat na Úřadu práce. Tato dávka pomůže stabilizovat situaci dlouhodobě, na krizové situace slouží dávky mimořádné okamžité pomoci. To, co lidé tedy v této situaci potřebují jsou informace a podpora. A v tom spatřujeme důležitou úlohu kraje. Rychle reagovat na aktuální dění a zprostředkovat lidem informace, jak svojí situaci mohou řešit a kam se obracet o pomoc a podporu, a zajistit stabilní dostupnost sociálních služeb po celém Plzeňském kraji.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověď v daném termínu nedodali ani po upomínce představitelé ODS, TOP 09 a SPD.                                            

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Politická korida, Plzeňský kraj, co si myslí zastupitelé kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem ohroženým vysokými cenami energií?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.