Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Zastupitelé Plzně grilovali primátora Zarzyckého kvůli prohlášení, které učinil před návštěvou prezidenta

O veřejném prohlášení primátora Plzně Romana Zarzyckého (ANO), který minulý týden před návštěvou prezidenta republiky uvedl, že se s Petrem Pavlem nesetká, bouřlivě ve čtvrtek diskutovali zastupitelé Plzně. Primátor sdělil, že prezident dostal dvě oficiální pozvání na významné akce v Plzni a že ho rád ve městě jako primátor přijme.

Jako první uchopil téma opoziční zastupitel Jiří Lodr (KDU-ČSL), který prohlásil, že se prezident chová jako opravdová hlava státu a je nadstranický. „Nepamatuji se, že by hlava státu nebyla přijata na radnici města Plzně. Bylo by dobře vytvářet takové klima, pokud přijede hlava státu do Plně, aby byla důstojně přijata,“ zdůraznil zastupitel Lodr. Další opoziční zastupitel Radoslav Škarda (TOP 09) chtěl zase vědět, proč město Plzeň při návštěvě prezidenta minimálně nezastupoval nějaký zástupce primátora.  

„Celá kauza vznikla z mého jednoho vyjádření v regionální televizi. Fakta jsou taková, že prezident neplánoval navštívit plzeňskou radnici ani nás Kancelář prezidenta ČR nijak nekontaktovala a o nic nežádala. Proč to tak bylo se ptejte jich. Coby krajský zastupitel jsem v regionální televizi řekl, že se nezúčastním schůzky prezidenta se zastupiteli Plzeňského kraje. Místo hromadného setkání, na kterém se stejně nic nevyjednalo, jsem řekl, že budu pracovat pro občany města Plzně, za což jsem placený,“ vysvětloval své jednání primátor Roman Zarzycký.

„Moralizujete mě a zviditelňujete se na tématu, u kterého byste si sami měli zamést před vlastním prahem. Rád bych připomněl, že jste v roce 2018 odmítli prezidentu Miloši Zemanovi, který mimochodem magistrát navštívil, prominout takzvané parkovné. Jednalo se o tisíc korun. Bylo to pár měsíců před komunálními volbami. Odpovězte si sami, kdo se chová neslušně,“ konstatoval Zarzycký. Tehdejší vedení Plzně skutečně odmítlo prominout poplatek za parkování vozidlům, která při návštěvě přepravovala prezidenta Miloše Zemana a jeho doprovod. Vozidla z jeho kolony obsadila třináct míst v centru Plzně. O odpuštění částky, která činila něco přes tisíc korun, požádalo město Plzeňský kraj. Ten také částku nakonec zaplatil.

Primátor dále zdůraznil, že prezident Petr Pavel je od začátku jeho mandátu zván na veškeré akce, ať už jde o městský ples nebo Slavnosti svobody. „Kancelář primátora je v kontaktu s kanceláří prezidenta. Proč nezavítá prezident do Plzně není otázka pro mě. To je otázka na kancelář prezidenta. Program návštěvy nerýsovalo ani vedení Plzeňského kraje. Proč do Plzně zatím nepřijel, to je rozhodnutí prezidenta. Pokud pan prezident nebo jeho kancelář využije pozvání do Plzně, tak já ho samozřejmě jako primátor přijmu a nevidím na tom nic špatného,“ vysvětlil Zarzycký.  

Komentář, že je Petr Pavel prezidentem „pětikoalice“ obhájil primátor tím, že šlo pouze o dovětek a citoval titulek novinového článku, který vyšel před prezidentskými volbami. „Spolu podporuje Fišera, Nerudovou a Pavla, vlastního kandidáta nenasadí. Čili je to váš nominant. Prezident neměl v plánu navštívit plzeňskou radnici, na to toto téma nekomunikoval. Já jsem odmítl v jediném vyjádření účast na krajském zastupitelstvu, jehož jsem členem,“ dodal Zarzycký.

„Chtěl bych jen připomenout, že je to už druhý z nejvyšších ústavních činitelů, se kterým jste se nesešel. S panem premiérem Fialou jste se také nešel. Já myslím, že je to o něčem jiném,“ podotkl opoziční zastupitel a bývalý primátor Pavel Šindelář (ODS). Do debaty se zapojil i další bývalý primátor Plzně a současný ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Doporučuji v tomto ohledu jistou uměřenost. S panem prezidentem se z pozice ministra vídám na různých akcích. Mohu mu jako člen zastupitelstva zopakovat pozvání na plzeňskou radnici, když vidím, že o to setkání stojíte,“ pronesl Baxa směrem k Zarzyckému.

Pořádný poprask způsobil svým vyjádřením na sociálních sítích plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který v pondělí uvedl, že se nesetká s prezidentem Petrem Pavlem při jeho návštěvě Plzně. Uvedl, že se hlava státu chová jako prezident...

Primátor je velmi aktivní na sociálních sítích, a tak není divu, že jeho příspěvek o neúčasti na setkání krajských zastupitelů s prezidentem strhl obrovskou lavinu reakcí. A podobně to bylo i u druhého postu, kde obhajoval své rozhodnutí. Sám primátor pak před zastupiteli zmínil i diskusi, kterou na jeho facebookovém profilu vedl ve večerních hodinách s ředitel komunikace prezidenta Vítem Kolářem.

„Vážený pane primátore, fakta jsou taková, že jste ohlásil veřejně, že se nesetkáte s prezidentem republiky, protože se budete věnovat raději práci pro Plzeňáky. Nechávám stranou, že jako politik dopředu odmítáte diskusi s někým, kdo má jiný názor, což je spíše vzkaz pro voliče. Horší je, že se dopouštíte manipulace. Prezident ohlásil návštěvu kraje, nikoli města Plzně! Vy tím paradoxně odmítáte schůzku, která ovšem nebyla vůbec naplánována a nedostal jste na ni pozvánku. (To, že jste zván jako zastupitel kraje zmiňujete až dnes a je to něco jiného). Věřím, že při některé z dalších cest bude hlavním cílem i město Plzeň a Vy svůj postoj korigujete,“ vzkázal mu Vít Kolář.

Celou kauzu na jednání zastupitelstva ukončil zastupitel Petr Náhlík (STAN). „Primátor by měl znovu pozvat prezidenta na Slavnosti svobody a příští rok na 80. výročí osvobození. Pan primátor řekl, že pana prezidenta hodlá pozvat, zatím bez odezvy. Stálo by za to, aby ty dvě pozvánky vyšly a uvidíme, jak kancelář prezidenta zareaguje. A zda na pozvání přijde kladná reakce. Já bych si to jako Plzeňák přál,“ dodal Náhlík.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky zastupitelstvo Plzně, Roman Zarzycký, návštěva prezidenta, prezident Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Co jen si to ten Zarzycký dovolil? Nepozdravil u vrbiček velkého politicky pružného generála.

Pondělí, 5. února 2024, 09:10Odpovědět

Zastupitelé Plzně grilovali primátora Zarzyckého kvůli prohlášení, které učinil před návštěvou prezidenta  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.