Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Primátor Plzně se nesetká s prezidentem při jeho dvoudenní návštěvě regionu. Raději se prý bude věnovat práci pro Plzeňáky

, aktualizováno 23. ledna 2024, 9:14

S prezidentem republiky Petrem Pavlem se při jeho návštěvě Plzeňského kraje během úterý a středy nesetká primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Oznámil to na svém facebookovém profilu. Jako důvod uvedl, že se hlava státu chová jako prezident pětikoalice. Proto se Zarzycký místo setkání s ním bude raději věnovat práci pro Plzeňáky. V dvoudenním programu návštěvy prezidenta v regionu není návštěva plzeňského magistrátu a setkání s představiteli města.

Primátor Roman Zarzycký dále publikoval video s částí rozhovoru v regionální televizi, kde vysvětlil, proč se s prezidentem nesetká. „Mám jiný program a přiznám se, že poté, co sleduji jednání pana prezidenta, tak si ani nechci hledat čas. Jsem z jeho jednání zklamán, zejména z toho, že podepsal odebrání valorizace důchodcům a další věci, které pro mě zatím nejsou srozumitelné. Pořád jsem věřil a dával šanci tomu, že prezident bude nadstranický, zatím se to tak za mě neukazuje. Prezident udržuje linku s pětikoalicí a to je za mě nepřijatelná věc,“ uvedl Roman Zarzycký pro regionální televizi ZAK.

I když prezident Petr Pavel nenavštíví plzeňský magistrát, mohl se s ním primátor setkat v sídle Krajského úřadu Plzeňského kraje. Tam se prezident setká nejen s vedením kraje, ale i s krajskými zastupiteli. Primátor Plzně Roman Zarzycký je současně i zastupitelem kraje.

Rozhodnutí primátora má mnoho příznivců i kritiků. Jedním z nich je opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). „Petra Pavla v prvním kole prezidentské volby volilo 34 468 Plzeňanů, ve druhém kole jich bylo dokonce 54 530. Pro Romana Zarzyckého se v komunálních volbách vyslovilo 12 739 lidí. Stal se primátorem. Teď se chlubí, že si na prezidenta ani neudělá čas. Měl by na to právo jako občan Zarzycký. Jako primátor Plzně tímto postojem ale pohrdá desítkami tisíc občanů města, které má v takové situaci zastupovat. Jako primátor tedy ostudně selhává," nešetří kritikou Vozobule.

„Na městě jsme o tom nediskutovali."

Jako nešťastné rozhodnutí hodnotí situaci také primátorův náměstek Aleš Tolar (STAN). „Bývalo dobrým zvykem, že prezident republiky při návštěvě našeho kraje zavítal i na radnici města Plzně a setkal se s jeho představiteli. Považuji za nešťastné, že v programu návštěvy současné hlavy státu Petra Pavla, která se koná dnes a zítra, podobné setkání zařazeno není na rozdíl od setkání s představiteli kraje a některých menších samospráv. Za nešťastné pak považuji rovněž mediální vystoupení pana primátora Zarzyckého, který se nechal slyšet v tom smyslu, že by o setkání s hlavou státu stejně nestál," napsal Tolar na svých sociálních sítích.

Také doplnil, že na úrovni města tento postoj vůči prezidentovi nijak nekonzultovali. „Považuji to proto jen za osobní a z mého pohledu nešťastné vyjádření Romana Zarzyckého, nikoliv za stanovisko vedení města. Budu navrhovat, aby Město Plzeň oficiálně hlavu státu pozvalo buď na letošní, nebo na příští jubilejní Slavnosti svobody," dodal Tolar.

Návštěva letiště i debata se studenty

Podle programu, který mají média k dispozici, odstartuje prezident Petr Pavel s manželkou Evou návštěvu Plzeňského kraje v plzeňském pivovaru. Poté se vydá na krajský úřad, kde prezidentský pár poobědvá s hejtmanem Rudolfem Špotákem (Piráti) a jeho partnerkou. „Servírovat se bude telecí svíčková, kterou připraví žáci Hotelové školy v Plzni. Oběd se uskuteční přímo v prostorách krajského úřadu, kde studenti hotelové školy připraví slavnostní tabuli," potvrdila mluvčí kraje Eva Mertlová

Pak prezidentská kolona vyrazí směrem k letišti Líně, kde přes 30 let fungují armádní letečtí záchranáři. Během prvního dne bude prezident na zámku v Tachově diskutovat s představiteli města.

„Během svojí návštěvy 23. ledna věnuje prezident krátký čas také občanům města, se kterými se pozdraví po svém příjezdu na tachovském zámku od 15:30. Setkání je otevřené a můžete se ho zúčastnit také, respektujte však bezpečnostní opatření, která budou během návštěvy na zámku zavedena,“ uvádí město Tachov na svých webových stránkách. První den návštěvy zakončí prezident debatou s občany v kulturním domě ve Stříbře.

Ve středu se prezident podívá do domažlické firmy, která se zaměřuje na laserové technologie, ve městě bude také debatovat se studenty Vyšší odborné školy, Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy a poobědvá se starosty obcí. Odpoledne se Pavel setká s vedením Národního parku Šumava a s dalšími starosty. V plánu je i vycházka k populárnímu výběhu s vlky. 

Petr Pavel se narodil v Plané na Tachovsku a poté tři roky bydlel s rodiči v nedalekých Milířích. V prezidentské volbě porazil svého konkurenta Andreje Babiše ve všech okresech Plzeňského kraje s výjimkou rodného Tachovska. Petr Pavel od svého zvolení navštívil deset ze 14 krajů. Během svých návštěv se věnuje konkrétním problémům daného regionu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Zarzycký, Kancelář prezidenta republiky ČR

Štítky prezident Petr Pavel, návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, primátor Plzně, Roman Zarzycký

Primátor Plzně se nesetká s prezidentem při jeho dvoudenní návštěvě regionu. Raději se prý bude věnovat práci pro Plzeňáky  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.