Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pandemie koronaviru vyžene na ulice v Plzeňském kraji tisíce cizinců z montoven

Ještě před příchodem koronavirové apokalypsy se nejen v Plzni, ale i v celém regionu mluvilo o tom, jaké problémy mohu nastat, pokud se omezí výroba ve zdejších obřích montovnách. Teď se katastrofické scénáře začínají naplňovat. Firmy omezují výrobu a bez práce se mohou na ulici ocitnout tisíce zahraničních agenturních pracovníků bez prostředků. A ti mohou způsobit problémy.

Jen v samotné Plzni pracuje v současné době až 18 500 cizinců a v Plzeňském kraji je to kolem 55 tisíc osob nejen ze zemí EU, ale i ze třetích zemí. Jedná se téměř o desetinu všech obyvatel. Největší obavy má město z propouštění z firem vyrábějících díly pro velké automobilky, z nichž řada kvůli pandemii koronaviru přerušila výrobu. Už ve středu přišla zpráva o propouštění stovek lidí z firmy Borgers z nedalekého Rokycanska.

Město Plzeň teď bije na poplach. „Dali jsme dohromady seznamy všech zaměstnavatelů a pracovních agentur, provedli první kampaň, která míří na zastávky MHD a veřejné dopravy. Informační letáky jsou v šesti jazycích,“ uvedl radní města pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD). Město bude teď zaměstnavatele a agentury obvolávat, zjišťovat situaci, upozorňovat je na rizika a ještě dnes jim předá letáky, aby je rozdali lidem. Jde hlavně o sedm největších agentur, které spolupracují. „V letácích je informujeme o tom, že se na veřejnosti nesmí pohybovat bez zakrytých úst, mají omezený pohyb a musí dodržovat zvýšenou hygienu,“ upozornil Zrzavecký.

„Posilujeme bezpečnostní opatření, víc je v pohotovosti městská policie. V terénu se pohybuje 280 strážníků, více kontrolujeme ubytovny a jejich okolí,“ uvedl radní. Propouštění jsou podle něj jedna věc, druhou je fakt, jak s propuštěnými cizinci agentury naloží. „Borgers se s tím zatím nějak rozumně vypořádal,“ řekl. Agentury si zhruba 400 propuštěných pracovníků nějakou dobu nechají, nebudou muset opustit ubytovny a určitý čas jim budou něco platit. „Ale to asi všichni neudělají,“ dodal Zrzavecký.

Pokud by město zjistilo, že je situace neúnosná, požádá odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, který pomohl v Plzni v době krize v roce 2010, kdy autobusy placené státem odvážely cizince domů z městských částí Radčice a Malesice. Nyní, v době uzavřených hranic, by byl návrat do Rumunska, Bulharska, Polska, na Ukrajinu i Slovensko komplikovaný. „Ale museli bychom to zařídit,“ dodal radní.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky montovny, koronavirus, Martin Zrzavecký, agenturní zaměstnanci, cizinci, propouštění, pandemie covidu-19, Plzeň, Plzeňský kraj, výroba, Evropská unie, ČSSD, Polsko, Ukrajina, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie koronaviru vyžene na ulice v Plzeňském kraji tisíce cizinců z montoven  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.