Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Plzeňském kraji půjde do krajských voleb ODS spolu s TOP 09

Pro podzimní volby do zastupitelstva Plzeňského kraje se ODS spojí na společné kandidátce s TOP 09. Schválila to dnes regionální rada ODS. Lídrem koaliční kandidátky bude poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová, kterou ODS potvrdila jako svého lídra pro krajské volby už loni. Celou koaliční kandidátku bude schvalovat regionální sněm ODS 31. března, sdělil dnes předseda regionální ODS, poslanec, primátor Plzně a místopředseda ODS Martin Baxa.

Koalice se bude jmenovat "ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů". ODS je dosud na kraji ve vládnoucí koalici s těsnou nadpoloviční většinou 23 křesel s ČSSD, Starosty a Patrioty a s Koalicí pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci). TOP 09 je v krajském zastupitelstvu v opozici. Na plzeňském magistrátu ale TOP 09 s ODS tvoří koalici spolu s ANO a ČSSD. TOP 09 jako svého lídra pro krajské volby dosud označovala současného krajského zastupitele, lékaře Richarda Piknera.

Baxa i Mauritzová jsou rádi, že ODS a TOP 09 k sobě našly cestu pro krajské volby. "Toto spojenectví vnímáme především jako cestu k posílení středopravicových sil v našem kraji a naději na prosazení našich programových priorit. Jsme rádi, že nás podpoří též někteří nezávislí starostové," shodli se oba politici.

Minulé volby v kraji vyhrálo ANO a získalo 11 z 45 mandátů, skončilo ale v opozici. ČSSD má devět mandátů, ODS osm, KSČM šest, Starostové a Patrioti čtyři, TOP 09 tři, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) dva a koalice SPD a SPO také dva.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, volby, ODS, TOP 09, kraje, Plzeňský, Plzeňský kraj, krajské volby, Martin Baxa, Ilona Mauritzová, Západočeská univerzita v Plzni, ČSSD, Plzeň, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji půjde do krajských voleb ODS spolu s TOP 09  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.