Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ODS chce jít příští rok do krajských voleb v Plzeňském kraji společně s TOP 09

V Plzeňském kraji chce jít ODS v příštím roce do krajských voleb společně s TOP 09 a s kandidáty z řad starostů měst a obcí kraje. Rozhodla o tom regionální rada ODS. Občanští demokraté kandidovali s podporou TOP 09 a nezávislých kandidátů už v minulých krajských volbách a zpočátku utvořili s dalšími partnery vládní koalici. Po loňském odvolání krajské rady na popud hnutí ANO se ale ODS a TOP 09 dostaly do opozice, v níž jsou i v zastupitelstvu Plzně. Volební spolupráci obou stran v krajských volbách předpokládá i krajský předseda TOP 09 Petr Suchý.

„Naším cílem je, vyhrát volby, a společná kandidatura s TOP 09 a starosty z měst a obcí Plzeňského kraje je cestou, jak oslovit naše voliče a neštěpit síly. S TOP 09 nás pojí podobné hodnoty i stejný pohled na řešení problémů Plzeňského kraje. Dosavadní spolupráce zastupitelů obou stran na krajské úrovni potvrdila, že naše rozhodnutí je správné a ve prospěch lidí, kteří nám v předchozích volbách vyslovili důvěru," uvedl krajský zastupitel a předseda regionálního sdružení ODS, ministr kultury Martin Baxa.

Společné kandidatuře občanských demokratů a TOP 09 v kraji dala regionální rada ODS jednomyslnou podporu, uvedl místopředseda regionální rady ODS, krajský zastupitel a senátor Pavel Karpíšek. „Nyní je na kolezích z TOP 09, aby případnou spolupráci potvrdili na krajské úrovni. ODS navíc považuje v pondělí schválený projekt společné kandidátky za otevřený a chce nadále jednat o předvolební spolupráci i s KDU-ČSL," řekl.

Krajský předseda TOP 09 Suchý řekl, že spolupráce, blízké hodnoty i mezilidské vztahy mezi TOP 09 a ODS jsou v regionu na vysoké úrovni. Případnou spolupráci v krajských volbách tak považuje za velmi pravděpodobnou.

ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů v krajských volbách v roce 2020 získala 21,23 procenta hlasů a 11 z 45 mandátů. Vítězné ANO mělo 22,5 procenta a 12 mandátů. Koalici uzavřela ODS, TOP 09, STAN a Piráti. ODS měla post hejtmana. Loni v únoru ale Piráti vypověděli koaliční smlouvu a spolu se STAN podpořili odvolání krajské rady. Do nové koalice se pak spojilo do té doby opoziční ANO, Piráti a STAN.

ODS měla v Plzeňském kraji pozici hejtmana po vzniku krajů v letech 2000 až 2008 a potom od listopadu 2020 do února 2022. TOP 09 hejtmana v kraji nikdy neměla.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ODS, TOP 09, koalice, krajské volby, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS chce jít příští rok do krajských voleb v Plzeňském kraji společně s TOP 09  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.