Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lídrem ČSSD v Plzeňském kraji má být hejtmanův náměstek Grüner

Lídrem ČSSD v podzimních krajských volbách v Plzeňském kraji bude padesátiletý hejtmanův náměstek Ivo Grüner. Shodlo se na tom dnes večer krajské předsednictvo strany. Konečné slovo ale bude mít až krajská konference ČSSD 8. března. Novinářům to řekl krajský tajemník David Zrostlík. Předsednictvo také dnes schválilo kandidáta pro senátní volby v obvodu Plzeň-město. Je jím neonatolog Jiří Liška.

Grüner je hejtmanovým náměstkem od roku 2008. Místostarosta Žihle na severním Plzeňsku má na kraji na starosti regionální rozvoj.

Sociální demokraté mají post plzeňského hejtmana nepřetržitě od roku 2008, kdy se do čela kraje postavila bývalá ministryně zdravotnictví a později poslankyně a senátorka Milada Emmerová. Po dvou letech ji vystřídal Milan Chovanec, jeho pak Václav Šlajs. Současný sociálnědemokratický hejtman Josef Bernard už loni oznámil spolustraníkům, že za ČSSD už kandidovat nebude. Vysvětlil to tím, že jej někteří funkcionáři z Plzně veřejně kritizují. ČSSD podle něj netáhne za jeden provaz a partajničí. V celostátní politice se mu nelíbí vládní koalice s ANO. Zatím není jasné, zda do krajských voleb půjde s někým jiným.

Grünera na lídra kandidátky nominovalo několik okresních organizací strany. Dnes získal na předsednictvu drtivou většinu hlasů, řekl Zrostlík. Na dalších předních místech navržené kandidátky jsou současní či bývalí sociálnědemokratičtí krajští radní Jaroslav Šobr, Jiří Struček, Milada Emmerová či Milena Stárková.

Lídry si vybraly i některé ostatní strany. ODS povede poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová, TOP 09 má vést krajský zastupitel a lékař Richard Pikner, STAN krajský předseda a hejtmanův náměstek Pavel Čížek. KDU-ČSL půjde do voleb v koalici s Nestraníky a s Agrární demokratickou stranou. Lídrem bude krajská předsedkyně lidovců a náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová. V čele kandidátky Pirátů je domažlický zastupitel Rudolf Špoták.

Minulé volby v kraji vyhrálo ANO a získalo 11 z 45 mandátů, skončilo ale v opozici. Na koalici s těsnou nadpoloviční většinou 23 křesel se dohodla druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) se dvěma mandáty.

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky ČR, ČSSD, volby, senát, kraje, Plzeňský, Ivo Grüner, Plzeňský kraj, Jiří Liška, Milada Emmerová, koalice, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Milan Chovanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídrem ČSSD v Plzeňském kraji má být hejtmanův náměstek Grüner  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.