Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš

První den druhého kola prezidentské volby je u konce. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 8:00 na posledních šest hodin. Poté začne sčítání hlasů. Kdo se stane novou hlavou státu by mělo být jasné v sobotních odpoledních hodinách. Voliči se rozhodují mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Po třech hodinách prezidentské volby se účast většinou pohybovala mezi 25 a 35 procenty. V prvním kole byla v téže době účast podobná.

Bývalý premiér a dnes jeden z dvojice kandidátů na post prezidneta Andrej Babiš řekl, že by lidé měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti země. Volby označil za referendum o něm. Podle svých slov ve volební místnosti doufá v „obrovskou“ volební účast.

K volební urně tentokrát bývalý premiér dorazil pouze se svou manželkou Monikou, nedoprovodily je děti Vivien a Frederik jako v prvním kole. Vivien už měla podle Babiše odvoleno, Frederik je ve škole v zahraničí.

Odvoleno má také druhý z finálové dvojice. Prezidentský kandidát Petr Pavel za velkého zájmu médií odevzdal dnes po 15:00 svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kde má trvalé bydliště. Doprovázela ho manželka Eva. Do malé obce na Podřipsku za kandidátem o post hlavy státu přijely desítky novinářů. Místní mu vyjádřili podporu prostřednictvím různých nápisů umístěných v obci. Pod cedulí Černouček je nápis Pavlov.

Velký zájem o volby mají také turisté na Šumavě

V Plzeňském kraj byla po 16:00 účast v průměru kolem 25 procent, řekl Jan Nový z krajského úřadu. Velký zájem je tradičně v horských oblastech Šumavy. Například v Horské Kvildě na Klatovsku zatím volilo 14 z 39 místních voličů, dalších 98 voličů ale přišlo do 17:00 volit s voličskými průkazy.  „Je to frmol, lidé tu čekají ve frontě. Už teď, tři hodiny po otevření volební místnosti, máme na voličské průkazy odvoleno vůbec nejvíc lidí, co tu kdy při jakýchkoliv volbách na průkazy volilo," řekl Daniel Kaifer z volební komise.

V Plzeňském kraji zvítězil v prvním kole prezidentských voleb Andrej Babiš, kterému odevzdalo hlas 37,37 procenta voličů. Druhý byl bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel se 34,47 procenta hlasů. Třetí skončila Danuše Nerudová, kterou volilo 12,98 procenta lidí. K volebním urnám přišlo 68,27 procenta voličů, v roce 2018 to bylo v prvním kole 61,44 procenta. V západočeské metropoli byly výsledky jiné a Plzeňané hlasovali nejvíce pro Petra Pavla (41,45%), druhý byl Andrej Babiš (30,96%). 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/PetrPavel

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost, prezidentské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.