Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volební místnosti se otevřely. Češi rozhodují o tom, kdo nahradí Miloše Zemana

Češi dnes potřetí v historii začnou rozhodovat o nové hlavě státu. Volební místnosti se otevřely ve 14:00. První den přímé volby končí o osm hodin později. Lidé nakonec vybírají z osmi kandidátů.

Za nejvážnější uchazeče jsou předvolebními průzkumy i pohledem bookmakerů označováni bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Mezi favority patří také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. K jejich protikandidátům se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Týden před prezidentskou volbou oznámil odstoupení z voleb odborový předák Josef Středula, který podpořil Nerudovou.

Výsledky prvního kola prezidentské volby by měly být jasné zítra odpoledne. Svůj hlasovací lístek budou Češi odevzdávat ve zhruba 15 tisíc okrscích dnes mezi druhou hodinou odpolední a desátou večerní a také zítra mezi osmou hodinou ranní a druhou hodinou odpolední.

Dění z volebních štábů prezidentských kandidátů bude Drbna přinášet celé sobotní odpoledne. 

Volbu prezidenta doprovodí v Plzeňském kraji i dvě referenda, tématy jsou větrné elektrárny a těžba kaolinu

Obyvatele Ptetína na jižním Plzeňsku a Trnové na severu Plzeňska čekají kromě voleb prezidenta i místní referenda. V Ptetíně budou v pátek a v sobotu rozhodovat o tom, zda má obec podpořit vznik větrných elektráren, což by přineslo do kasy místní...

 

Volební místnost lze najít přes mapový portál

Nejste si jistí, kde se nachází vám přidělená volební místnost? Využít můžete Mapový portál města Plzně. „Prostřednictvím mapového projektu Volby mohou zadat adresu svého bydliště, na jejímž základě zjistí, do jakého volebního okrsku patří. A také dostanou informaci o umístění příslušné volební místnosti,“ uvedl vedoucí oddělení GIS Správy informačních technologií města Plzně Stanislav Štangl.

Jak hlasovat?
Volit ovšem budou moci všichni čeští občané, a to i prvovoliči, kteří 18. narozeniny oslaví teprve tuto sobotu. Volební místnosti najdou ve veřejných budovách podle místa bydliště. Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.
Zdroj: ČTK

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost, kde volit, aplikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební místnosti se otevřely. Češi rozhodují o tom, kdo nahradí Miloše Zemana  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.