Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Primátor Plzně Zarzycký rezignoval na post náměstka hejtmana kraje, odmítá kumulaci funkcí

Na funkci náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast ekonomiky, investic a majetku rezignoval Roman Zarzycký (ANO). Odchod z této funkce avizoval po zářijových komunálních volbách, kdy se stal primátorem Plzně. V souvislosti s odchodem Zarzyckého z vedení kraje došlo i k dalším personálním změnám v krajské radě.

„Vždy jsem odmítal a dál odmítám kumulaci funkcí. Proto jsem se s ohledem na výsledek komunálních voleb rozhodl na funkci náměstka hejtmana rezignovat. Z pozice primátora se chci naplno věnovat řízení města Plzně, pro které je kraj významným partnerem, se kterým máme společné vize a projekty. Mým posledním úkolem na kraji bylo připravit s kolegy návrh rozpočtu, který dnes ráno schválila Rada. Rozpočet je silně proinvestiční. Plzeňský kraj je v dobré kondici a v dobrých rukou,“ uvedl Roman Zarzycký.

Letos v únoru se stal Zarzycký po palácovém převratu ve vedení kraje ekonomickým náměstkem hejtmana. V té době byl zároveň i prvním náměstkem primátora Plzně. Post náměstka hejtmana zastával jako uvolněný až do 13. června. Teprve pak se stal neuvolněným náměstek hejtmana. Na plný úvazek s celým platem zůstával až do konce funkčního období na postu náměstka primátora Plzně. 

Rada kraje v pondělí schválila rozdělení kompetencí, které do této doby zastával Roman Zarzycký a to tak, že oblast investic a majetku převzal do správy náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO), v jehož gesci je zároveň oblast sociálních věcí. Novým členem Rady PK pro oblast ekonomiky byl zastupiteli zvolen Pavel Strolený (ANO), který do této doby vykonával předsedu Finančního výboru. Funkci radního bude vykonávat jako uvolněný. Na funkci předsedy Finančního výboru PK rezignoval. Dosavadní člen rady kraje pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc (ANO) se stal náměstkem hejtmana kraje.

„Děkuji, že pan Zarzycký odstoupil, protože takhle by se měl zachovat každý čestný politik. Krok pana náměstka plně podporuji a schvaluji. Neměli bychom kumulovat funkce uvolněné, ani ty neuvolněné. A pro upřesnění uvedu, že placené funkce jsou ty uvolněné i neuvolněné. I ty neuvolněné jsou placené, byť trochu jinak,“ řekl na vysvětlení zastupitel Jiří Valenta z opoziční KSČM.

Plzeňský kraj vede od letošního 14. února koalice ANO, Piráti a STAN. V devítičlenné radě má ANO čtyři křesla, STAN tři a Piráti dvě.

Nové složení Rady Plzeňského kraje a její oblasti působnosti od 21. 11. 2022:
Hejtman kraje Rudolf Špoták (Piráti), krizové řízení, bezpečnost a centrální nákup
Náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO), regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti
Náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO), sociální věci, investice, majetek
Náměstek hejtmana Vladimír Kroc (ANO), školství a sport
Náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN), doprava
Náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN), životní prostředí a zemědělství
Náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti), zdravotnictví
Člen Rady kraje Pavel Strolený (ANO), ekonomika
Člen Rady kraje Libor Picka (STAN), kultura, památková péče a cestovní ruch

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky Roman Zarzycký, náměstek hejtmana, primátor Plzně, rezignace na post náměstka hejtmana kraje, náměstek krajského hejtmana, Plzeň, ANO 2011, ekonomika, investice, Plzeňský kraj, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Vladimír Kroc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Plzně Zarzycký rezignoval na post náměstka hejtmana kraje, odmítá kumulaci funkcí  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.