Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Starostou Tachova se stal Petr Vrána ze sdružení Volím Tachov, chce řešit parkování i počty městských strážníků

Dvaapadesátiletý lídr vítězného sdružení Volím Tachov Petr Vrána je novým starostou dvanáctitisícového Tachova, čtvrtého největšího města Plzeňského kraje. Ve veřejném hlasování ho na ustavujícím zasedání zvolili zastupitelé většinou hlasů.

Volím Tachov získalo ve volbách deset z 21 mandátů a uzavřelo koalici s druhým uskupením Za lepší Tachov, které je spojením ČSSD s nezávislými kandidáty, a které získalo šest mandátů. Jeho lídr, třiatřicetiletý Jan Straka (ČSSD) se stal prvním místostarostou, druhou místostarostkou je pětatřicetiletá Vendula Machová z Volím Tachov. Vrána i Straka byli od roku 2017 rok a půl místostarosty. Vrána bude mít na starosti vedení města a bezpečnost, Straka bude řešit rozpočet, finance a majetek. Machové připadne odpovědnost za sociální věci, školství, zdravotnictví a integraci.

V opozici skončili třetí Patrioti Tachova dosavadního starosty Ladislava Macáka se třemi mandáty a Idealisté pro Tachov se dvěma zastupiteli. Macák se do zastupitelstva vůbec nedostal.

Nové vedení chce řešit parkování i počty strážníků

Hlavními prioritami nového vedení bude udržet pokud možno vyrovnané provozní saldo rozpočtu. Z investic musí nejdřív dokončit už zahájené velké akce, a to rekonstrukci kulturního sálu za zhruba 100 milionů korun a rekonstrukci jízdárny za asi 70 milionů, řekl Petr Vrána. „Vzhledem k obtížné ekonomické situaci budeme muset řešit spíše menší projekty. Jsou to věci infrastruktury, ale i dětská hřiště, opravy chodníků, stavby odstavných ploch. Pokud by byl nějaký velký projekt v pořadí, byla by to rekonstrukce náměstí, která čeká už mnoho let," vyjmenoval.

K prioritám patří systémové řešení parkování, uvažuje se o zavedení modrých parkovacích zón a o zjednosměrnění některých ulic. Vedení města chce také motivovat lidi, kteří v Tachově žijí, ale nemají tam trvalý pobyt, aby se přihlásili. Takových lidí je podle Vrány až kolem 5000, což je zhruba 40 procent současného počtu obyvatel. Jsou to především zaměstnanci z průmyslových zón. Ve městě žijí a využívají jeho služby, radnice za ně ale nedostává peníze z daní a také jim nemůže zpoplatnit další městské služby.

Nove vedení města chce doplnit počet strážníků. Vzhledem k velkému počtu zahraničních pracovníků bude také usilovat o cizojazyčné asistenty pro spolupráci s městskou policií. Velkým tématem je zdravotnictví. „Chceme vytvořit motivační program pro to, abychom přilákali lékaře. Uvažujeme například o přípravě vybavených ordinací. Bydlení je sice příjemný bonus, ale není to to, na co bychom lékaře přilákali," dodal starosta.

Tachov byl poslední okresní město Plzeňského kraje, které dosud nemělo zvolené vedení. Na volby totiž k soudu přišly dvě stížnosti. Jednu soud odmítl, protože navrhovatel nedodal požadované údaje. Druhou stížnost soud zamítl. Navrhovatel si stěžoval na hrubé porušení zákona v předvolební kampani, které podle něj poškodilo stranu dosavadního starosty a přispělo k vítězství jiného subjektu. Soud označil stížnost za souhrn spekulací nepodložených relevantními důkazy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Volím Tachov

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, Tachov, Petr Vrána, Volím Tachov, parkování, Plzeňský kraj, radnice, ČSSD, Ladislav Macák, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostou Tachova se stal Petr Vrána ze sdružení Volím Tachov, chce řešit parkování i počty městských strážníků  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.