Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Jenom čekali, kolik mandátů budou muset dokoupit z SPD, říká k nové koalici v Plzni lídr SPOLU

Lídr vítězné koalice SPOLU v Plzni David Šlouf (ODS) míní, že vznikající koalice ve volbách druhého ANO, Pirátů a STAN byla domluvená předem. SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL komunální volby v Plzni vyhrálo, skončí ale v opozici. ANO, Piráti a STAN po sečtení hlasů oznámili, že mají 23 křesel v 47členném zastupitelstvu a že ANO získalo dva další nezávislé zastupitele kandidující za SPD. Hned po komunálních volbách podepsali lídři ANO, Pirátů a STAN memorandum.

Lídr ANO Roman Zarzycký, který by se měl stát primátorem, už v noci na neděli spekulace o předem domluvené koalici odmítl. „Jenom čekali, kolik (mandátů) budou muset dokoupit z SPD. S tím se těžko bojuje, k tomu není co říct," řekl v neděli o vznikající koalici David Šlouf z ODS, jednička na kandidátce Spolu.

Kdo jsou přeběhlíci z SPD:  Jaroslav Kubalík, vedoucí pracovník elektrorozvodny. Jan Kůrka, devětasedmdesátiletý bývalý olympijský vítěz ve střelbě. Je členem krajského zastupitelstva. Dříve působil jako člen Zemanovců od roku 2020 se pravidelně objevuje na kandidátkách SPD.

Podle Romana Zarzyckého ale mohli novou koalici utvořit tak rychle, protože půl roku funguje dobrá a široká spolupráce stejných stran a hnutí na Plzeňském kraji. „Vyměnili jsme si informace a zjistili jsme, že další partneři s námi nejednají fér," uvedl. Už v noci na dotaz novinářů odmítl, že byla koalice domluvená předem. „Dostal jsem SMS zprávy, které nám nabízely koalici s ODS a s dalším partnerem, a kolegové dostávali totožné nabídky, které ale byly zcela v rozporu s tím, jak by se koalice mohla vyvíjet," řekl.

„Nevím, kdo komu co psal, ale já jsem nikomu žádnou SMS neposílal, žádnou nabídku jsem nedával," prohlásil Šlouf. Dodal, že SPOLU bylo připraveno jednat o spolupráci s různými úspěšnými subjekty. „Když je v půlnoci oznámená koalice a hodinu předtím se sečetly výsledky, tak to museli mít připravené," řekl a poděkoval za vítězství voličům i všem, kdo se podíleli na kampani. „Možná, že nějaký prostor pro vyjednávání ještě bude, uvidíme," podotkl. Spolu je podle něj ochotno jednat, řekl bez detailů. Zůstanou-li v opozici, budou podle Šloufa čtyři roky pracovat na 100 procent.

Výzva k jednání o budoucím uspořádání a koaliční spolupráci na plzeňské radnici

Krátce po poledni vydali zástupci koalice SPOLU prohlášení k výsledkům voleb. „Koalice SPOLU – ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jako vítěz komunálních voleb ve městě Plzni, vyzývá zástupce České pirátské strany a hnutí Starostové a nezávislí k jednání o budoucím uspořádání a koaliční spolupráci na plzeňské radnici. Věříme, že v kontextu současné obtížné situace je spolupráce demokratických stran na vládním půdorysu jediným možným nástrojem, jak udržet stabilitu a zajistit budoucí rozvoj města Plzně. Občané Plzně si nezaslouží vedení města, jehož pevnou součástí budou zastupitelé zvolení za SPD. Právě zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by nejenom pošlapalo všechny hodnoty, které naše strany společně sdílí, ale reálně ohrozilo i praktické fungování města. Pojďme proto společně jednat a hledat shodu na správě našeho města." Pod prohlešením jsou podepsáni David Šlouf (ODS), Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) a Michal Vozobule (TOP 09). 

ODS je v plzeňské komunální politice nejúspěšnější stranou ve městě. Ve vládnoucí koalici je od roku 1994 a pouze jedno volební období - v letech 2014 až 2018 - neměla primátora.

Koalice Spolu získala v Plzni v obecních volbách 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Ve volbách před čtyřmi lety byla situace opačná, tehdy těsně zvítězilo ANO před ODS. Třetí byla letos PRO Plzeň, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.

Zarzycký do nynějška působil jako první náměstek primátora a ekonomický náměstek hejtmana. Podpis dohody potvrdili kromě ANO ještě Aleš Tolar za STAN a Pavel Bosák za Piráty, který se má stát prvním primátorovým náměstkem. Hnutí ANO bude mít většinu - primátora a čtyři členy rady a Piráti a STAN po dvou radních.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky volby 2022, David Šlouf, koalice SPOLU, koupené hlasy od SPD, koalice, ANO 2011, Plzeň, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Jenom čekali, kolik mandátů budou muset dokoupit z SPD, říká k nové koalici v Plzni lídr SPOLU  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.