Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mám připravený nový večerníček a další projekty. Nebudu zahálet, říká končící senátor Václav Chaloupek

Autor oblíbených večerníčků a pořadů o přírodě Václav Chaloupek (STAN) neobhájí svůj senátorský post v obvodu Plzeň-město. Nakonec skončil u voleb až na čtvrtém místě, což ho samotného překvapilo. Očekával, že se do druhého kola dostane právě on s Karlem Naxerou z TOP 09. Tomu přislíbil podporu do příštího kola, které se odehraje už následující pátek a sobotu.

Jako na houpačce se střídalo pořadí první trojce kandidátů do Senátu v obvodu Plzeň-město. Lehký náskok měl od samého začátku legendární žokej a nominant hnutí ANO Josef Váňa. O druhou postupovou pozici se přetahovala právnička a bývalá...

„Samozřejmě to bylo pro mě částečně překvapení, ale nebyl jsem předem naprosto přesvědčený, že dopadnu dobře. Soupeři byli všichni těžcí, každý něčím jiným," okomentoval výsledky volem Václav Chaloupek. Odhadoval, že se v druhém kolem utká s Naxerou, obával se ale, že tento boj by nevyhrál.

„Jsem přesvědčen, že tentokrát to nebylo tolik o osobnostech, ale do jisté míry to byl i souboj současné vlády s opozicí," řekl. Úspěch nezávislé kandidátky Kovářové vidí jednak v její velmi aktivní volební kampani a také v tom, že je nekonfliktní. „Vystupuje jako právnička a spisovatelka, k politice se v podstatě nikdy nevyjadřovala a byla alternativou pro lidi, kteří s politikou nechtějí mít nic společného," konstatoval.

Večerníček, seriál i kniha

Po odchodu ze Senátu nebude filmař Chaloupek zahálet. „Mám spoustu práce - mám připravený večerníček, seriál Mizející kouzlo Afriky, mám ještě jeden další projekt, chci psát knížku Doteky přírody a knížku povídání o všech mých zvířatech, která jsem měl a jak jsem se k tomu dostal. Navíc jsem kdysi dávno chtěl být výtvarník a ilustrátor a teď se tomu budu moci věnovat víc," dodal.

Současný starosta Přeštic Karel Naxera se domnívá, že u voličů uspěl díky tomu, že má zkušenosti z komunální politiky, které by mohl zúročit na půdě Senátu. „Dnes nás všechny trápí ceny energií a samozřejmě způsoby, jak s případnými úsporami pracovat. Vím, že nám chybí legislativa, která by umožňovala větší úspory při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, a to je něco co mě velmi zajímá. Musím také myslet na náš kraj, a to jsou témata dopravy. Jako starosta Přeštic mohu potvrdit, jak moc nám chybí obchvat. Pak je to samozřejmě spojení s Prahou a Německem, tato dostupnost je pro náš region velmi důležitá. Neméně důležitým tématem je životní prostředím zadržování vody v kraji a podobně," popsal Plzeňské Drbně své plány.

Kovářová sází na osobní kontakt s voliči

Právnička a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala kandidátku jako nezávislá. V kampani vsadila na kontakt s voliči a hesla jako je „Chraňme normální svět!“ a „Jsem normální Daniela.“

„Za těch šest měsíců cestování po kraji jsem moc vděčná za všechna setkání, která se odehrála v hospůdkách a krámcích a třeba na zahradách. Mluvila jsem asi s 2500 lidmi a jen třikrát jsem zaznamenala negativní reakci, jinak to bylo moc inspirující a moc mě to bavilo," prozradila. Nejúnavnější částí podle ní byla administrativa, kterou musela vést. „Mám pocit, že legislativa diskriminuje právě nezávislé kandidáty," podotkla. Do voleb šla i s tím, že pokud neuspěje, nasbírá třeba alespoň inspiraci pro další knížku.

Čekání na výsledky senátních voleb bylo v Plzni velmi napínavé. Dlouhou dobu totiž vedl legendární žokej a kandidát hnutí ANO Josef Váňa. O druhé postupové místo se pak přetahal Naxera s Kovářovou. V samotném finiši oba Váňu předstihli a sesadili na třetí místo. I tak byl rozdíl mezi druhým a třetím místem pouhých 761 hlasů.

„Ze začátku jsem myslel, že vedu o hlavu, a pak jsem zjistil. že jsem o krk prohrál. Ale to je v dostizích úplně normální. Voliči rozhodli, že jsem skončil na třetím místě. Voliči se rozhodli a jak rozhodli, tak to mají," reagoval Váňa, který se o místo v Senátu pokoušel už v roce 2016 na Karlovarsku, kde ho však ve druhém kole předstihl senátor Jan Horník (STAN). Obecně se zdá, že má Josef Váňa blíže k sousednímu kraji než k Plzni. Aktuálně je totiž členem karlovarského krajského zastupitelstva a také je místostarostou Chyše nedaleko Žlutic.

Výsledky voleb do Senátu v obvodu Plzeň-město:

  • Karel Naxera (TOP 09), 50 let, starosta Přeštic - 22,93% 
  • Daniela Kovářová (nezávislá kandidátka), 57 let, právnička -  21,96 %
  • Josef Váňa (ANO), 69 let, žokej, trenér - 20,23 %
  • Václav Chaloupek (OPAT + STAN), 73 let, producent dětských pořadů - 10,03 %
  • Pavel Šrámek (Pro Plzeň), 57 let, farmář, zemědělec - 10,61%
  • Jan Kůrka (SPD), 79 let, trenér a olympionik - 6,42%
  • Jiří Valenta (KSČM), 56 let, pedagogický pracovník - 5,79%

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 30. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 1. října od 8:00 do 14:00.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Beroun

Štítky volby 2022, volby do Senátu, Václav Chaloupek, Karel Naxera, Daniela Kovářová, Josef Váňa, Václav Chaloupka, Starostové a nezávislí, TOP 09, kniha, senát, Plzeň, Přeštice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mám připravený nový večerníček a další projekty. Nebudu zahálet, říká končící senátor Václav Chaloupek  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.