Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňská filharmonie zahájí koncertní sezónu v Měšťanské besedě, nově nabídne chrámovou koncertní řadu

Svou novou koncertní sezónu otevře Plzeňská filharmonie v Měšťanské besedě ve čtvrtek 22. září 2022. Zahajovací koncert bude dirigovat Chuhei Iwasaki, od loňské koncertní sezóny její šéfdirigent, který se podílel i na celé dramaturgii a uspořádání koncertních řad. Milovníci hudby se mohou těšit i na novinkovou chrámovou řadu, jež nabídne tři koncerty v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje a ve Velké synagoze.

Klasické řady Diamant a Platina nabídnou posluchačům celou plejádu vynikajících sólistů, světových autorů i zajímavých koncertů. Hned na tom zahajovacím se představí cyklem písní Chlapcův kouzelný roh Gustava Mahlera nizozemský barytonista Thomas Oliemans. Z dalších pěveckých osobností nebude chybět Yukiko Kinjo, Karolína Janů, Václava Krejčí Housková, Roman Janál, Alžběta Poláčková nebo Josef Moravec, klavíristé Igor Ardašev a Frank Braley, houslisté Jan Mráček a Mayumi Kanagawa, violoncellistky Camille Thomas a Senja Rummukainen, akordeonistka Markéta Laštovičková i klarinetista a vítěz soutěže Pražské jaro 2022 Lilian Lefebvre. 

„Plzeňská filharmonie nabízí našim posluchačům pestrou dramaturgii v podání skvělých umělců. Rezidenčním sólistou koncertní sezóny 2022/2023 je pianista Igor Ardašev, který vystoupí jak s Plzeňskou filharmonií, tak v rámci Kruhu přátel hudby či festivalu Smetanovské dny.  Moc si vážím toho, že tuto naši nabídku přijal. Těším se také na další koncerty a na společná setkávání. Chceme opět přinášet radost z hudby všem, i těm nejmenším. Hudba nemá hranice, nezná bariéry a hlavně hudba spojuje národy. Děkuji všem za dosavadní přízeň a těším se na nové tváře v publiku.“ říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

„Je mi ctí i radostí, že mohu v nadcházející sezóně spolupracovat s Plzeňskou filharmonií jako rezidenční sólista. Máme spolu domluveny krásné a zajímavé interpretační úkoly, na jejichž realizaci se velmi těším.“ dodává klavírista Igor Ardašev.

V abonentní řadě Diamant je připraveno sedm koncertů, v řadě Platina devět. Obě uvedou hned několik významných děl, mimo jiné Beethovenovu „Osudovou“, Mozartovu „Haffnerovu“ symfonii nebo Stabat Mater Antonína Dvořáka. Toto dílo bude uvedeno na koncertě s názvem Stabat Mater & Antonín Dvořák & PF, který bude zároveň závěrečným koncertem festivalu Smetanovské dny.

„Plzeňská filharmonie je skvělým orchestrem. Může si tedy dovolit do svých koncertů zařadit s pozoruhodným úspěchem i méně známé skladby, které se ale mohou za čas stát skutečným hudebním objevem. Pokud bych v nastávající sezóně měl uvést pro mne nejvýznamnější hudební počiny, pak bych určitě doporučil provedení violoncellového koncertu polského židovského autora Mieczyslawa Weinberga se sólistkou Senjou Ramukainen nebo třetí houslový koncert polské skladatelky Grazyny Bacewicz s vynikající americkou houslistkou Mayumi Kanagawou. A přirozeně Ravelův klavírní koncert s proslulým Frankem Braleym. I desátá Šostakovičova symfonie bude určitě patřit k posluchačským zážitkům prvního řádu. Plzeňské filharmonii vlastně schází jediné – filharmonický sál, který dokáže posluchačům akusticky umocnit zvukový potenciál vynikajícího symfonického orchestru. To však zůstává zatím snem i mnohých dalších našich orchestrů, Českou filharmonii nevyjímaje,“ říká předseda Správní rady Plzeňské filharmonie Vladislav Vilímec.

Kromě klasických abonentních řad je v programu i letos řada Crossoverová. Ta nabídne koncert Pohádkové Vánoce & Plzeňská filharmonie, na němž zazní hudba Karla Svobody, Johna Williamse, Tomáše Illeho a Luboše Fišera. Druhý populárně zábavný koncert nese název Pocta plzeňským rodákům aneb Místo narození Plzeň. Stejně jako v minulých sezónách je pro dětské publikum připravena řada Duha s originálními interaktivními pořady Jazyk svatého Jana, Vlastivědný písničkopis osvědčené autorské dvojice Tomáš Ille a Martin Pášma. V této koncertní řadě nabídneme také pořad Filharmoníček a ztracená písnička. Autorkou scénáře je Markéta Čekanová. V nové sezóně bude Plzeňská filharmonie i nadále pokračovat v podpoře dětských projektů – Dětským klubem Filharmoníček pro nejmenší a pro starší nadané děti Muzikantskou nadějí. Chybět nebudou ani veřejné generální zkoušky pro mateřské, základní, střední školy a gymnázia.

„Vážím si toho, že město Plzeň má svůj symfonický orchestr, který Plzeňanům nabízí tolik kvalitní hudby a který v neposlední řadě výborně reprezentuje město Plzeň na české i zahraniční kulturní scéně. Přeji filharmonikům i posluchačům pěkné léto a následně úspěšnou koncertní sezónu,“ dodává   primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Nově se v programové brožuře objevuje také Chrámová koncertní řada, která nabídne dva koncerty v katedrále sv. Bartoloměje a jeden ve Velké synagoze. V plánu jsou také mimoplzeňské koncerty, jeden kupříkladu v rámci mezinárodního festivalu Talichův Beroun, s hudebně dramatickým pořadem Dvořák cestovatel vystoupí Plzeňská filharmonie na festivalu Dvořákova Praha. Uskuteční se i pravidelné zájezdy do zahraničí (Mnichov, Vídeň, Bayreuth, Norimberk, Stuttgart, Drážďany, Kolín nad Rýnem, Regensburg, Tuttlingen).

„Plzeňská filharmonie, která patří mezi stálice plzeňské hudební scény, vstoupí do nové koncertní sezóny 2022/2023 s bohatým repertoárem, který osloví posluchače všech věkových skupin, ty nejmladší nevyjímaje. Provede nás díly klasických i soudobých hudebních mistrů a připomene mj. i slavné plzeňské rodáky hudební a divadelní oblasti, a to v rámci koncertu Pocta plzeňským rodákům aneb Místo narození Plzeň. Věřím, že rozmanitý hudební program umožní všem milovníkům umění zapomenout na strasti všedního života i podivnou dobu, ve které žijeme. Neboť je to právě hudba, jež je univerzálním jazykem se schopností vyvolat hluboké emoce a různorodé pocity v nitru každého člověka. Přeji Plzeňské filharmonii spokojené posluchače a úspěšnou koncertní sezónu.“ říká náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková (ANO).

Plzeňská filharmonie bude nadále pokračovat v pořádání koncertů Kruhu přátel hudby a festivalu Smetanovské dny; open air koncert v rámci letního Festivalu na ulici mohou posluchači navštívit 21. srpna 2022 a další pro Světový den zraku s Lions Club Bohemia či finále Mezinárodní smetanovské klavírní soutěže (pořadatel Konzervatoř Plzeň).

„Těším se na každý koncert nové sezóny, protože vím, že bude příležitostí vzdálit se starostem, spěchu a všednosti a nechat se hudbou vtáhnout do světa příjemných emocí a inspirace.  Tak to mám roky na sobě ověřené. Koncerty jsou i milým místem setkávání s přáteli a známými. Dovoluji si proto koncerty doporučit k vyzkoušení každému, kdo má aspoň trochu vztah k hudbě.  Zkuste i tu symfonickou a zkuste ji právě v Plzni! V podání Plzeňské filharmonie pod taktovkou sympatického dirigenta vás jistě osloví. Není potřeba mít předem velké hudební znalosti nebo znát všechny skladatele.  Z vlastní zkušenosti vím, že filharmonici to důležité postupně naučí.  Důležitý je totiž především uvolňující a radostný pocit. Jen pozor, je to návykové!“ takto zve na novou sezónu radní města Plzně Veronika Jilichová Nová (ODS).

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Plzně

Štítky kultura, Plzeňská filharmonie, koncerty, katedrála sv. Bartoloměje, Velký synagoga, koncert, hudba, Plzeň, Měšťanská beseda, festival, Igor Ardašev, Antonín Dvořák, orchestr, synagoga, Gustav Mahler, Thomas Oliemans, Václav Krejčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská filharmonie zahájí koncertní sezónu v Měšťanské besedě, nově nabídne chrámovou koncertní řadu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.