Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Borském parku roste cirkusové šapitó, nabídne představení pro rodiny i světelnou show Camera Obscura

Festival Žonglobalizace se vrací do Plzně již po dvanácté a až do neděle nabídne program pro školy i rodiny s dětmi. Po dvou ročnících, které velmi poznamenala pandemie koronaviru, přichází pořadatelé s novinkami. Jednou z nich je například cirkusový stan v největším plzeňském parku, kde se uskuteční také všechna představení. Pořadatelé lákají například na unikátní show Camera Obscura, jež v sobě spojuje cirkus a moderní technologie.

„Letošní ročník bude mít jednu velkou specialitu. Veškerá produkce a představení proběhnou uvnitř šapitó v Borském parku. Lákadlo je to především pro děti, které tak získají úplně jiný zážitek, než když uvidí představení žongléra či akrobata jen tak v parku,“ prozradil principál spolku Žongléros Ansámbl Jiří Misař, který je zároveň ředitelem festivalu.


Plzeňané se už mohli svézt cirkusovou tramvají, foto: Žongléros Ansámbl

Program Žonglobalizace začal už včera cirkusovou tramvají, která končila kabaretem na Slovanech. V těchto dnech probíhají především workshopy pro školy v Cirkuláriu v Papírně. Tam především učitelé získají lepší představu o takzvané cirkusové pedagogice.

„Je to poměrně nový pojem, kdy se zapojují cirkusové aktivity do hodin tělocviku. Využít se dají i v jiných hodinách. Nejde jen o to, aby děti udělaly stojku nebo se naučily žonglovat. Jsou to spíše pohybové a motorické hry, které slouží ke stmelení kolektivu. Učitelé se zároveň dozví, že i bez speciálních pomůcek mohou zapojit různé hry do svých hodin,“ vysvětluje Misař.

Všechno pod jednou plachtou

Od středy se veškerý program přesune do cirkusového stanu. Dopolední hodiny budou patřit představením pro školy. Zítra od19h si pořadatelé připravili vystoupení inspirované básní Václava Havla Vpřed.

U cirkusového stanu bude od středy fungovat bar U Zlomené kuželky a růžová odpočinková zóna. Více informací a podrobný program najdete ZDE.

„Představení se v jedinečné komice zaměřuje na nezastavitelné tempo společnosti a konzumu. Snažíme se všechno zažít, stihnout a vlastnit. To, co má on, chci i já. Na cestě za vytouženým cílem se ale setkáváme s překážkami,“ uvedla koordinátorka projektů Žongléros Ansámbl Irena Henzl Velichová. Představení kombinuje skupinovou akrobacii, teeterboard, fyzické divadlo a nákupní vozík. 

Největší zájem očekávají pořadatelé o víkendu, kdy si přijdou na své zejména rodiny s dětmi. Vstup bude v tyto dny zdarma. Představení v týdnu jsou podmíněna zakoupením vstupenky.

„Během soboty se návštěvníci mohou těšit na vystoupení Sacra Circus a na jejich Neviditelný cirkus, kde jde o spojení pantomimy, klauniády a zároveň akrobacie. Představení je pro nejmenší diváky i pro dospělé. Je to opravdu zábava,“ neskrývá nadšení Misař. V rámci Galashow představí členové pořadatelského spolku průřez svou tvorbou od akrobacie až po žonglování. Zlatým hřebem bude představení Camera Obsura, jehož příprava trvala zhruba jeden a půl roku. Pozvání na akci přijal také absolvent cirkusové školy Aleš Hrdlička.

„Neděle bude už vyloženě pro děti. Budeme tady mít FysioART s představením Dopisy Smolíčkovi pro děti od tří let a následně představení Hmyzí hotel. Zájem Plzeňanů o festival stále roste. Koronavirus nám s našimi plány trochu zamával, takže máme trochu obavy, jestli naplníme naše představení, ale věříme, že si sem lidé najdu cestu,“ dodal ředitel festivalu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, Žongléros Ansámbl

Štítky Žonglobalizace, Žongléros Ansámbl, kultura, Plzeň, cirkusová pedagogika, představení, rodina, Borský park, stan, festival, pandemie covidu-19, akrobacie, Aleš Hrdlička, žonglování, cirkus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Borském parku roste cirkusové šapitó, nabídne představení pro rodiny i světelnou show Camera Obscura  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.