Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede melodramy uznávaného skladatele Bendy, diváci se usadí přímo na jevišti

Divadlo J. K. Tyla si připomene 300. výročí narození světově uznávaného skladatele Jiřího Antonína Bendy. V sobotu uvede ve Velkém divadle jeho dvě melodramy Pygmalion a Medea. Následovat budou pouze dvě reprízy, které soubor odehraje 25. a 31. května. Diváci si budou moci hudebně-dramatický útvar užít z bezprostřední blízkosti. Usadí se totiž přímo na jevišti, kam se vejde až 120 diváků.

„V první části večera nazvaného Benda 300.2.2. zazní monodrama Pygmalion z roku 1779, jehož text je založen na stejnojmenné Rousseauově hře o nadaném sochaři, který se zamiluje do své sochy. Druhá část bude patřit poloscénickému nastudování jedné z nejlepších Bendových skladeb Medee z roku 1775, jež je inspirovaná mytologickým příběhem řecké heroiny,“ prozradila mluvčí divadla Martina Drbušková.

Oba melodramy zazní s textem německého básníka a dramatika Friedricha Wilhelma Gottera a v hudební režii muzikoložky, dramaturgyně a publicistky Věry Šustíkové. V roli Pygmaliona se divákům představí Jaromír Meduna, part Medey zase přednese Apolena Veldová.

Český skladatel Jiří Antonín Benda je považován za zakladatele melodramatu. V jeho době kralovala italská opera a vše se podřizovalo hudbě. On však přijal myšlenku střídání hudby a mluveného slova, čímž se nažil dosáhnout většího realismu. „Benda spojil hudbu a slovo takovým způsobem, aby slovu byla v největší možné míře zachována jeho sdělovací schopnost. Hudba tak náhle poprvé sloužila dramatickému účinku textu,“ vysvětluje dramaturgyně činoherního souboru Klára Špičková.

„Vzhledem k tomu, že v Plzni je hudebně vzdělané publikum, napadlo nás zde tuto polozapomenutou hudební formu připomenout. Navíc tímto upozorníme na významné autorovo jubileum, kterému se věnují hudební tělesa napříč republikou,“ dodala šéfka činohry Apolena Veldová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DJKT / Irena Štěrbová | Zdroj Divadlo J. K. Tyla

Štítky kultura, divadlo, melodrama, Apolena Veldová, Jaromír Meduna, Jiří Antonín Benda, melodram, Pygmalion, Bolšoj těatr, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, hudba, Friedrich Wilhelm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede melodramy uznávaného skladatele Bendy, diváci se usadí přímo na jevišti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.