Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Vítězný muzikál z autorské soutěže Intro 21 zamířil na prkna plzeňského divadla

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla uvedl ve světové premiéře vítězný muzikál z autorské soutěže Intro 21, do které se mohli hlásit začínající tvůrci. Z celkem 34 přihlášených muzikálů vybrala porota dílo dvojice autorů Tomáše Javorského a Jana Kaňky. Muzikál s názvem Kouzelné hodinky doktora Kronera vypráví příběh mladého úředníka, jenž se zaplete se starým a podivínským doktorem, který mu zapůjčí magický předmět. Za vzácný čas, ale bude muset mladík zaplatit.

„Jedná se o krásnou, lehce strašidelnou pohádku, dílo by se mohlo velmi dobře uplatnit i při televizním nebo filmovém zpracování,“ shrnula v hodnocení odborná porota, která vybírala z 34 přihlášených děl.

Autorem hudby vítězného muzikálu je Jan Kaňka, absolvent hry na trombón a dirigování na plzeňské konzervatoři a pražské HAMU. Věnuje se také pedagogice, komponování a aranžování. Jeho skladby vyšly tiskem dokonce i v Americe. Pod libretem je podepsaný učitel biologie Tomáš Javorský. Lásku k divadlu nezapře a věnuje se mu na amatérské úrovni jako herec, režisér a scénárista. „S Tomášem se známe dlouho a vždy jsme mluvili o tom, že bychom spolu chtěli něco vytvořit. S nápadem na příběh přišel Tomáš už před časem a mně se moc líbil,“ popisuje Kaňka.

Soutěž Intro vyhlásil soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla v roce 2020. Cílem projektu je podpořit původní českou tvorbu. „Přihlašovat se mohou autoři dosud neuvedených děl, jejich práci následně posuzuje odborná porota sestavená z renomovaných divadelních odborníků a praktiků z celé republiky. Vítězná díla budou vždy nastudována souborem muzikálu a za doprovodu orchestru představena divákům i zástupcům odborné veřejnosti na Malé scéně DJKT,“ vysvětluje mluvčí divadla Martina Drbušková s tím, že porota aktuálně posuzuje další došlá díla z navazujícího ročníku Intro 22.

V České republice se jedná o ojedinělá projekt, který přináší zajímavou příležitost nejen samotným autorům, ale také třeba začínajícím režisérům či choreografům, kteří při inscenování muzikálových novinek získávají cenné profesní zkušenosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DJKT / Irena Štěrbová

Štítky DJKT, kultura, divadlo, Plzeň, soutěž, Intro 21, muzikál, Jan Kaňka, Divadlo J. K. Tyl, Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění, Amerika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězný muzikál z autorské soutěže Intro 21 zamířil na prkna plzeňského divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.