Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Újezd u Svatého Kříže v sobotu chystá vzpomínku na Gotta

Újezd u Svatého Kříže na Rokycansku, kam Karel Gott jezdil od dětství za příbuznými, připraví v sobotu malé vlastní rozloučení se zesnulým zpěvákem. Gott sem často jezdil, obci dal peníze na nové dětské hřiště a rád se s lidmi potkával a bavil, řekla dnes starostka Alena Manková. V sobotu se lidé z Újezdu i okolí sejdou u Gottovy lípy, kde je nyní pietní místo s květinami a svíčkami. Pustí si vybrané zpěvákovy písně a zavzpomínají na něj nad fotkami, které si s ním během let pořídili.

Lípu u kostela místní vysadili před několika lety, aby Gotta symbolicky podpořili, když u něj poprvé propukla rakovina. V den jeho pohřbu, v sobotu v 10:50 se sejdeme na návsi u lípy, zavzpomínáme a poslechneme si jeho písně, řekla starostka. "Vybrali jsme devět písní, o kterých si myslíme, že by mohly mít vztah k naší obci, třeba Léta prázdnin," uvedla Manková. Vyzvala navíc lidi, aby přinesli kopie fotografií s Gottem, které si s ním pořídili. "Máme připravenou vzpomínkovou knihu, do ní ty fotografie nalepíme," dodala Manková.

Na pietním místě u lípy, které zřídila jen pár hodin po oznámení Gottova úmrtí, se scházejí místní i lidé z širokého okolí. Vzpomínají na zpěváka, pokládají k mladé lípě svíčky a květiny. Mnozí se zajímají o hřbitov, kde má Gottova rodina hrob. Jsou v něm pohřbeni například jeho rodiče. Manková odmítla spekulovat o tom, zda bude na hřbitůvku u lesa pohřben i Gott.

Žádné speciální rozloučení neplánuje na pátek ani na sobotu Gottovo rodné město Plzeň. "Oba dny od nás odejdou do Prahy květiny," řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Na radnici vlaje od 2. října černý prapor, před vchodem hoří svíčky a v mázhauzu umístilo město kondolenční knihu, kam se mohou lidé podepsat a přidat krátký vzkaz. "První velká kniha se dnes zaplnila, proto jsme dali k dispozici druhou. V mázhauzu bude pravděpodobně do čtvrtečního večera," řekla Barborková.

Ani představitelé Plzně nespekulují o místu, kde bude Gott pohřben. Jelikož se ale v roce 2009 stal čestným občanem Plzně, ze strany města odešla minulý týden jeho rodině informace o tom, že mu náleží právo na zřízení čestného hrobu. "Budeme plně respektovat přání rodiny v tom, zda se rozhodne tuto možnost využít," uvedla mluvčí. Plzeň spravuje 45 čestných hrobů význačných osobností spojených s městem. Mají ho například loutkáři Josef Skupa, Jiří Trnka, Karel Novák a Augustin Nosek, malíř Augustin Němejc, spisovatel Karel Klostermann, purkmistr Václav Peták, výtvarník Ladislav Sutnar či první porevoluční primátor Stanislav Loukota.

Autoři | Foto Facebook.com/KarelGott

Štítky ČR, správa, lidé, hudba, pietní, Gott, Plzeňský, Karel Gott, Svatý Kříž, lípa, svíčka, květiny, okres Rokycany, Plzeň, kniha, dětské hřiště, rodina, Jiří Trnka, Josef Skupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Újezd u Svatého Kříže v sobotu chystá vzpomínku na Gotta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.