Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mohou hrát, ale nemají pro koho. Soukromé plzeňské divadlo na čas zavírá své brány

Podobně jako jiná soukromá divadla ruší svůj nejbližší program také plzeňské Divadlo Pluto. Důvodem je absolutní nezájem ze strany diváků, kteří mají stále strach z možné nákazy, a tak raději zůstávají doma. Vedení divadla dokonce říká, že je momentální situace nejhorším obdobím od samotného začátku pandemie.

Soukromé divadlo na několik týdnů přesunulo nebo dokonce zrušilo svůj program. Výjimkou je dnešní klubový večer, kde by se měly představit nové tváře doubraveckého divadla. „I bez nadsázky se dá říct, že zažíváme nejhorší období od začátku pandemie. Na jednu stranu je dovoleno bez omezení hrát, na druhou stranu politici vyzývají a apelují na všemožných tiskových konferencích, aby raději nikdo nikam nechodil,“ postěžovala si principálka Divadla Pluto Jindřiška Kikinčuková.

Dále dodala, že jako soukromé divadlo nedostávají pravidelné dotace a hrát pro téměř prázdný sál si nemohou dovolit. „Na všechna představení v únoru jsme měli prodáno řádově kolem padesáti vstupenek,“ říká principálka. Herec a umělecký šéf souboru Jiří Bláha vidí problém i v protiepidemických pravidlech, která se neustále měnila a lidé v tom už mají zkrátka zmatek. Navíc musí řešit i výpadky herců, kteří museli do karantény.

Od čtvrtka 10. února byla podle rozhodnutí vlády měla padnout povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo prodělaném koronaviru v divadlech, restauracích, hotelech, službách nebo na sportovních akcích.

„V září jsme pro diváky nakoupili antigenní testy. Ty však přestaly být pro návštěvu dostačující zhruba za šest týdnů. Aktuálně nám leží nevyužité ve skladu. Dnes už neumožňuje návštěvu divadla ani PCR test, do sálu smíme pustit pouze očkované, několikrát byl také nařízením vlády upravován počet povolených diváků sedících u stolů, o rouškách nemluvě. Když do toho připočtu obecný strach a rozdělení společnosti, zapadá mi to do sebe jako puzzle,“ konstatuje Bláha.

Divadlo Pluto tak na tři neděle zavírá dveře do sálu. Znovu začne hrát až v neděli 20. února. Podrobné informace o zrušených a náhradních představeních najdete na webových stránkách divadla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Pluto

Štítky divadlo, kultura, Plzeň, omezení, koronavirus, covid-19, Pluto, soukromé divadlo, Divadlo Pluto, Jiří Bláha, Jindřiška Kikinčuková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mohou hrát, ale nemají pro koho. Soukromé plzeňské divadlo na čas zavírá své brány  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.