Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Zbůchu u Plzně otevřeli hornické muzeum, třetí v Plzeňském kraji

Hornicko-historický spolek Západočeských uhelných dolů dnes otevřel ve Zbůchu na severu Plzeňska hornické muzeum. Spolek vznikl před pěti lety, odkdy shromažďuje předměty spojené s těžbou v plzeňské a radnické pánvi. Její historie sahá až do poloviny 16. století. Hlubinná těžba na dole Krimich v Tlučné u Plzně skončila kvůli nerentabilitě 31. březnu 1995. Novinářům to řekl autor expozice, geolog Martin Lang, vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích.

Hornické muzeum je v Plzeňském kraji také v Plané na Tachovsku a v nedalekém Stříbře je skanzen s venkovní expozicí důlní techniky.

Ve zbůšské expozici je asi 150 předmětů, většinou darů od horníků a lidí z oblasti, které bude spolek obměňovat. "Devadesát devět procent jich je autentických, přímo ze Zbůchu nebo z dalších dolů Západočeských uhelných dolů (ZUD, které měly sídlo právě ve Zbůchu)," uvedl Lang. Z přírodovědeckého pohledu je podle něj zajímavá velká vápnitá konkrece, kamenný kulovitý útvar, který horníci našli v dole Krimich II. Z historicko-báňského je nejvíce cenná kniha mužstva z 19. století z dolu Marie v Nýřanech a starý horní zákon v rukopisu.

Muzeum je na místě bývalé vrátnice dolu Masarykův jubilejní, známého také jako Důl Obránců míru, který byl hluboký 796 metrů. "Otevřeno bude podle zájmu. Školy už se hlásí," řekla členka výboru spolku Vlasta Hanauerová. Počítá se s rozšířením o sousední velkou místnost v bývalém ředitelství západočeských dolů, které prostory pronajímá. "Už máme ohlasy, další exponáty budou," řekl Ondrej Ujházy ze spolku. Na dvoře bude příští rok maketa štoly o délce 15 metrů včetně vybavení a nářadí. Ve Vranovicích u Radnic na Rokycansku připravuje spolek 100metrovou podzemní štolu.

Dnes šly v průvodu děti oblečené jako permoníci. To podle Langa spolu s muzeem učí nejmladší generaci tomu, z jakých kořenů pochází. "Zájem o tohle vzrůstá a je škoda, že jsme si spoustu krásných těžních věží a strojů v nedávné minulosti neuváženě zničili. Z dolu v Týnci zbyl jen štítek na stroji," řekl Lang. Zařízení končilo většinou ve šrotu.

"Většina lidí na Radnicku pochází z hornických rodin, a oni si to neuvědomují. Až na místě, třeba když jsme loni otevřeli hornickou stezku u Chomle a Vejvanova. Je o ni velký zájem, chodí tam mladí," uvedl místopředseda spolku Josef Pašek.

Povrchová těžba černého uhlí začala nejprve v lokalitě Malíkovec u Radnic v roce 1545, v posledním obrovském dole Ovčín u Radnic se těžilo do 80. let minulého století. Důl poté proslul jako paleontologické naleziště. Ve Zbůchu u Plzně, kde pracovalo bylo v dobách největší slávy kolem 3000 lidí, se dolovalo uhlí, hlavně pro Škodu Plzeň, od roku 1908 do roku 1977, v sousední Tlučné do roku 1995.

Spolek zároveň odhalil naproti muzeu u hlavní silnice Plzeň-Domažlice pomník všem, kteří zahynuli při hornické práci. "Je hodně pomníků obětem tragédií na dolech, ale hodně lidí na dolech zahynulo po úrazu nebo v důsledku práce, a o těch se nemluví," uvedla Hanauerová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, muzea, uhlí, těžba, Zbůch, hornické muzeum, Plzeň, Plzeňský kraj, muzeum, Martin Lang, Tlučná, Strašice, okres Tachov, Planá, Radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Zbůchu u Plzně otevřeli hornické muzeum, třetí v Plzeňském kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.