Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pro festival Wallz hledají jeho organizátoři v Plzni vhodné plochy, ty se pak promění v umělecká díla

Už potřetí se promění příští rok v červnu ulice Plzně v jedno obří malířské plátno, i když malovat se bude po zdech nebo plechových vratech a různých do té doby nevzhledných halách. Právě teď se připravuje třetí ročník úspěšného street artového festivalu Wallz v režii plzeňského DEPO2015. Organizátoři akce vypisují výzvu na objekty ve veřejném prostoru, jejichž fasády by jejich majitelé rádi zušlechtili a nechali je přetvořit na plnohodnotná umělecká díla.

Loňského ročníku se zúčastnilo celkem jedenáct uznávaných street art umělců z Čech i zahraničí, včetně hvězd jako Jan Kaláb, Toy Box nebo berlínského výtvarníka Johannese Mundingera, kteří pomalovali v součtu více než 2500 čtverečních metrů ploch na domech a zdech.

„Cílem festivalu je nejen představit významné umělce streetartové scény, ale především oživit a zkultivovat městské prostředí. Mezi umělecky obohacenými objekty byly loni zastoupeny například umělecká škola, objekt centra volného času a fasáda panelového domu, jejichž ztvárnění si vyžádali sami majitelé, nebo největší realizace v podobě obřího muralu na protihlukové zdi na Rokycanské třídě v délce 300 metrů,“ říká programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

„I letos bychom rádi nabídli majitelům plzeňských domů, garáží, firem, skladů, zdí apod. možnost netradičně oživit své okolí současným uměním a zároveň jim tak dali alternativu ke klasickému zakrytí starých fasád reklamním nosičem či nevkusnými perspektivními malbami,“ konstatoval Štěpán s tím, že zájemci se mohou v DEPO2015 hlásit se svými nabídkami do 10. ledna 2022. Festival Wallz a tedy i realizace maleb se uskuteční během týdne od 13. do 18. června 2022.

Festival WALLZ míří do finále, seznamte se s letošními skvosty

Zahraniční i domácí umělci vyzdobili deset ploch v centru Plzně. Celkem se jedná o plochu 2500 tisíc metrů čtverečních. Nová originální díla můžete potkat například na konečné zastávce linky č.12 na Božkově. Starou reklamu na panelovém domě v...

Určitě není potřeba mít obavy z toho, jak realizace nakonec dopadne. „Umělecký návrh každé fasády zpracuje autor vždy dopředu a majitel plochy ho obdrží před začátkem prací. Volba vhodného umělce pro danou plochu bude probíhat formou kurátorského výběru. Veškeré náklady na realizaci budou plně hrazeny z projektu a ani poté nevzniknou majitelům žádné výdaje, protože dílo nepodléhá další speciální ochraně. Samotná realizace bude provedena vhodnými materiály, které neovlivní stavbu nebo její okolí. V případě velkých ploch bude malba realizována pomocí vysokozdvižné plošiny a po dobu realizace bude zajištěna ostraha," informoval produkční festivalu Kamil Liška.

Do loňské výzvy na plochy se přihlásilo na 40 zájemců. Z toho je patrné, že obyvatelé Plzně se zajímají o své okolí a chtějí ho pomoci kultivovat. Organizátoři proto doufají, že i letošní open call bude stejně úspěšný a majitelé objektů opět přispějí městu novými zajímavými plochami pro malby, které pak budou moci obdivovat nejen oni, ale i široká veřejnost.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš + DEPO2015

Štítky WALLZ, Street art festival, DEPO2015, graffiti, mural, třetí ročník, nabídka plochy, výzva, festival, Plzeň, umělecké dílo, fasáda, Jan Kaláb, Jan Štěpán, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro festival Wallz hledají jeho organizátoři v Plzni vhodné plochy, ty se pak promění v umělecká díla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.