Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jiří Suchý oslavil své devadesátiny v rodné Plzni, fanouškům zazpíval své největší hity

Koncert a ovace vestoje. Do posledního místa zaplněná Měšťanská beseda vzdala hold plzeňskému rodákovi a legendě české divadelní scény Jiřímu Suchému. K jeho životnímu jubileu uspořádala Plzeňská filharmonie společně s divadlem Semafor koncert. Z pódia zazněly nejznámější melodie J. Suchého a J. Šlitra jako jsou Včera neděle byla, Babeta, Tereza, Je nebezpečné dotýkat se hvězd a mnohé další.

Plzeňský rodák a legenda Semaforu Jiří Suchý slaví 90. narozeniny

Fenomén, legenda, všeuměl a mnohé další lichotivé přívlastky jsou již takřka nezbytnou součástí jména Jiřího Suchého. Herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník Suchý si na ně již dávno musel zvyknout, vždyť...

Fenomén, legenda, všeuměl a mnohé další lichotivé přívlastky jsou již takřka nezbytnou součástí jména Jiřího Suchého. Herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník oslavil 1. října 90. narozeniny. Ke kulatému jubileu umělci poblahopřála Plzeňská filharmonie, která uspořádala společně s Divadlem Semafor koncert s jeho největšími hity.

„Já jsem se symfonickými orchestry vystupoval velice často. Byly to různé koncerty nebo v Národním divadle, když jsme hráli Dobře placenou procházku, tam byl sedmdesátičlenný symfonický orchestr," řekl Suchý při generální zkoušce.

Při koncertu se na jevišti potkaly desítky hudebníků filharmonie a Semaforu. „Koncert je unikátní v tom, že propojuje originální a nezaměnitelný zvuk divadla s velkým symfonickým orchestrem. Je výjimečné, že můžeme vystoupit s takovou českou legendou a s písničkami, které naši hráči znají už od malička," řekl šéfdirigent plzeňských filharmoniků Čuhei Iwasaki.

Do programu se vešly například skladby jako Včera neděle byla, Babeta, Zčervená, Tereza, Ach ta láska nebeská, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Jó to jsem ještě žil a další. Jako sólisté zazpívali  Markéta Procházková a Ivo Hrbáč, Suchý s Molavcovou vystoupili v druhé polovině koncertu.

Přímo na jevišti poblahopřál Suchému primátor města Plzně Martin Baxa a předal mu také dar, kterým byla historická sada cínových vojáčků.

Pro Suchého, který se do Plzně i Klatov rád vrací, jsou koncerty jedněmi z dvacítky představení, které každý měsíc odehraje. „Teď už se věnuji pouze divadlu, velice intenzivně. Mám tam měsíčně 15 představení a čtyři představení na zájezdech, takže 19 představení měsíčně odvádím. Kreslím a píšu - pro divadlo musím psát, musím kreslit návrhy na kostýmy, na scénu, musím skládat muziku, musím psát písňové texty a dělám tam ředitele, takže tam musím také úřadovat a večer musím hrát,“ popsal svůj program Suchý. Jak takové tempo ve svém věku zvládá, prý neví. „Já nevím, jak to dělám. Mně se to nějak dělá samo. Už takový jsem," zhodnotil.

Na Plzeň i Klatovy má hezké vzpomínky a vždy do měst rád jezdí vystupovat. Plzeň si pamatuje, když tam jako dítě jezdil za tetičkou. „Mám vzpomínky, třeba jak jsem za války přijel do rozbombardovaného nádraží. S tetičkou jsme si pouštěli desky a pak jsme šli třeba do Elektry (kino) na film," vzpomněl Suchý, který je od roku 2001 čestným občanem města. V Plzni se mimo jiné podílel v roce 2015 na zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňská filharmonie

Štítky Jiří Suchý, Semafor, kultura, divadlo, hudba, Plzeň, Měšťanská beseda, koncert, představení, Plzeňská filharmonie, Divadlo Semafor, Martin Baxa, Markéta Procházková, Klatovy, Dobře placená procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Suchý oslavil své devadesátiny v rodné Plzni, fanouškům zazpíval své největší hity  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.