Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Festival stepu, jarmark na Švihově nebo přehlídka dokumentů

Sice už nás zastihlo sychravé počasí, přesto víkend nabízí mnoho akcí, které stojí za návštěvu. Až do neděle probíhá v Plzni festival stepu, který představuje špičkové tanečníky z tuzemska i ze zahraničí. Na své si přijdou i milovníci památek, kteří mohou vyrazit na výlet na Švihov, kde se v neděli koná tradiční jarmark. Milovníci sci-fi zase nemohou vynechat Future Gate festival v DEPO2015.

Festival stepu

Po bezmála dvou a půl letech Plzeň opět přivítala na čtyři dny špičkové stepaře z celého světa. Plzeňský festival stepu, jehož konání v květnu 2020 i 2021 znemožnila pandemie covidu-19, se letos koná v náhradním termínu od 14. do 17. října 2021. Bohatý program představí stepařské umění nejen při hlavním večerním programu v Měšťanské besedě, ale také pod širým nebem v centru Plzně. V sobotu se tanečníci představí například U Branky, a to od 10:30 do 14:30 hodin. Kdo by si chtěl step sám zkusit, může využít workshop v areálu DEPO2015. Vstup na tyto akce je zdarma. Nedělní workshop v Měšťanské besedě je už pouze pro registrované. Více informací a přehledný program najdete ZDE.

Future Gate

Pátek a sobota bude patřit milovníkům sci-fi. Největší tuzemská přehlídka věnovaná tomuto žánru se uskuteční v plzeňském DEPO2015. Kromě legend žánru přinese i řadu novinek a dokumentů. Téma akce velmi ovlivnila koronavirová pandemie, která pořadatele přivedla na myšlenku, pojmout letošní ročník v duchu postapokalyptického světa. Z hlavní festivalové soutěže v Plzni se diváci mohou těšit na velkolepou evropskou koprodukci Utajení bohové.

Festival sci-fi filmů míří do Plzně, autoři se zaměřují na koronakrizi a postapokalyptický žánr

Největší tuzemská přehlídka sci-fi filmů a kultury Future Gate se přesouvá se svou další zastávkou do plzeňského DEPO2015. Kromě legend žánru přinese i řadu novinek a dokumentů. Téma akce velmi ovlivnila koronavirová pandemie, která pořadatele...

Festival nabídne také sekci legend žánru. Pro postapokalyptický žánr to je především úspěšná série Šílený Max. První a druhý díl, letos slaví 40 let od svého prvního uvedení, budou na festivalu promítnuty jako mini-maraton za sebou. Ve výběru dokumentů je také snímek Vetřelec na jevišti. Dalším dokumentem je snímek Vznik kyberpunku, který mapuje 90. léta tohoto oblíbeného subžánru. Filmový výběr doplňují Krátké sci-fi filmy od iShorts s výraznou českou stopou. Kompletní program a vstupenky najdete ZDE.

Jarmark na Švihově

Nádvoří vodního hradu Švihov obsadí v neděli výrobci originálních řemeslných produktů, producenti tradičních pochutin a prodejci s občerstvením. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, kdy pro malé návštěvníky bude připravený program zaměřený na jejich hravost a šikovné ruce. Akce se koná od 10 do 17 hodin, vstup na jarmark je zdarma.  

Havelský trh na náměstí Republiky

Na náměstí Republiky po celý týden probíhá Havelský trh, který nabízí spoustu dobrot ve stáncích a příležitost nakoupit si řemeslné výrobky nebo se podívat na ukázky lidových řemesel. Každý den po 15. hodině začíná také blok hudebních vystoupení, v pátek zahraje uskupení Tutti Voci a o víkendu Elegie Rock a kapela Šmrnc.

Operní árie v plzeňském divadle

Vůbec poprvé uvede tuto sobotu plzeňské Divadlo J. K. Tyla operu Leoše Janáčka Věc Makropulos, jejíž premiéra byla v Brně v roce 1926. Původně plánovanou premiéru před rokem zhatila pandemie koronaviru; na jaře byla uvedena streamovaná polokoncertní verze. Jde o jedinou inscenaci plzeňského operního domu, která se připravovala tři sezony, soubor ji hrál jen pro sebe bez diváků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňský festival stepu

Štítky tipy na víkend, Plzeň, Švihov, step, Future Gate, DEPO2015, akce, festival, pandemie covidu-19, Měšťanská beseda, Leoš Janáček, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Festival stepu, jarmark na Švihově nebo přehlídka dokumentů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.