Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Západočeská galerie představuje veřejnosti svá nejlepší díla

Plzeňská galerie spravuje sbírku čítající úctyhodných 13 tisíc výtvarných exponátů o hodnotě kolem 1,5 miliardy korun. S tím nejlepším se nyní může veřejnost seznámit na výstavě reprodukcí obrazů pod širým nebem. Umístění panelů přitom není náhodné, stojí totiž v místě U Zvonu, kde by měla v budoucnu vyrůst nová budova galerie. Plzeňský kraj jako zřizovatel její zbudování plánuje už více než deset let.

Zhruba 13 tisíc exponátů v časovém rozpětí od středověku až po současnost. To je sbírka Západočeské galerie v Plzni (ZČG), která chce Plzeňanům to nejlepší představit. „Výstava To nejlepší ze sbírek Západočeské galerie v Plzni představuje úzký výběr reprodukcí, ve kterém jsou například díla Toyen, Sekala, Šímy, Preislera, Zrzavého a dalších. Samostatný panel je věnovaný i projektu nové budovy galerie. Výstavní panely jsou situovány do prostoru, který je předurčen ke stavbě nové budovy, kde budou moci návštěvníci vidět originály děl v plné kráse ve stálé expozici,“ láká návštěvníky mluvčí ZČG Gabriela Darebná.

Projekt nové budovy, o které se hovoří už dlouhé roky, je ve fázi dokončování prováděcí dokumentace stavby a shánění finančních zdrojů. Vzácné obrazy jsou momentálně uložené v depozitářích a lidé si je nemohou prohlédnout. Navíc se jedná o nevyhovující podmínky, kde mimo jiné i dochází prostor, kam další díla ukládat.

„Realizace umožní vybudování stálé expozice, kterou tato krajská galerie jako jediná z obdobných institucí v České republice nemá, a nemůže tak plnit jednu ze základních rolí muzea jako veřejné služby,“ zdůrazňuje mluvčí.

Takto by podle vizualizace měla vypadat podoba nový budovy Západočeské galerie, zdroj: Kuba & Pilař architekti

Návrh moderní budovy z dílny ateliéru Kuba & Pilař architekti počítá s plochou 2 200 metrů čtvrrečních výstavních prostor pro stálé i krátkodobé expozice. Další neméně důležitou součást sbírkotvorné instituce představuje depozitář, který splňuje předepsané podmínky pro deponování uměleckých předmětů s použitím nejmodernějších klimatizačních a bezpečnostních technologií.

Umělecké předměty ze sbírek Západočeské galerie jsou dlouhodobě uloženy v depozitářích a zapůjčovány na výstavy v ČR i v zahraničí, zatímco plzeňská veřejnost je ochuzena o možnost vidět originály těchto výjimečných děl. Výstava tak alespoň touto formou zpřístupní klíčové artefakty, ukryté před zraky návštěvníků. Díky prvnímu řediteli instituce Oldřichu Kubovi spravuje Západočeská galerie jednu z nejkvalitnějších sbírek českého kubismu v ČR, kterou dodnes nemůže řádně prezentovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Západočeská galerie, Plzeň, výstava, umění, projekt, galerie, Plzeňský kraj, Západočeská galerie v Plzni, exponát, Česko, Oldřich Kuba, středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská galerie představuje veřejnosti svá nejlepší díla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.