Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Koncert filmových melodií i beseda s pamětníkem o událostech ze srpna 1968

Máme tady opět víkend a s ním plno akcí po celém Plzeňském kraji. Od pátku zaplní centrum Plzně multižánrový Festival na ulici. Slibuje řadu akcí pro rodiny s dětmi a tuto neděli dokonce jedinečný koncert Plzeňské filharmonie. Ta na náměstí Republiky odehraje koncert na motivy slavných hollywoodských melodií. Bude toho ale mnohem víc.

Festival na ulici

Ode dneška až do soboty 28. srpna ožije centrum Plzně kulturou. Na šesti hudebních scénách se vystřídá přes 130 kapel, doprovodný program bude zaměřený především na rodiny s dětmi. Pro návštěvníky bude opět připravený Market na ulici a letošní novinkou jsou také Neziskovky na ulici. V neděli 22. srpna rozezní náměstí Republiky hollywoodské melodie v podání Plzeňské filharmonie. Těšit se můžete na hudbu z filmových trháků jako je Pán prstenů, Star Wars, Harry Potter, Frozen, Superman nebo Les Miserables. Vstup na koncert i celý festival je zdarma. Více informací najdete a celý program nejdete ZDE.

Pamětník zavzpomíná na srpnové události roku 1968

„Dali nám pět minut na to, abychom šli domů, nebo nám ustřelí hlavy,“ tak popisuje dramatické okolnosti útoku sovětských vojsk ze dne 25. srpna 1968 na vysílač Krašov Josef Švajcr, který je pravděpodobně jediný žijící pamětník těchto událostí. Právě bývalý technik krašovského vysílače bude hostem besedy v interaktivní expozici Osvobození bez svobody, která je k vidění celé léto v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje. O výstavě, která potrvá až do 12. září jsme již psali ZDE. Beseda, kterou pořádá plzeňská pobočka Paměti národa se uskuteční v sobotu od 16 hodin. Na akci není nutná rezervace a je zcela zdarma.

Den tradičních kovářských technologií

Vesnické kovářství bude námětem akce, která se v sobotu uskuteční na vodním hamru v Dobřívě. Spolu se zvídavými návštěvníky se zde odborníci zaměří hlavně na kovářské řemeslo jako takové, přiblíží klasické technologické postupy, používané při výrobě drobných, v hospodářství denně užívaných nástrojů. Námětem bude tentokrát výroba celokovaného nože. Hostem na hamru bude kovář Jaroslav Veselý, který hosty při své práci seznámí s několika základními kovářskými technikami. Součástí bude i předvedení práce na velkých kladivech.

Den otevřeného letiště ve Staňkově

Areroklub Staňkov zve všechny milovníky aviatiky na sobotní akci, která startuje od 11 hodiny. Zájemci uvidí ukázku záchranářského vrtulníku a vyproštění zraněné osoby. Celý den se navíc koná parašutistická soutěž Chodský Čakan, kde je hlavním cílem přesné přistání. Parašutisté budou skákat z historického stroje Antonov AN-2 známého jako Andula. Chybět nebude ani slavný Čmelák a odvážlivci se mohou dokonce svést v akrobatickém letadle. Součástí akce jsou také vyhlídkové lety nebo koutek pro modeláře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňská filharmonie

Štítky tipy na víkend, Plzeň, Staňkov, Festival na ulici, Plzeňská filharmonie, muzeum, akce, koncert, Plzeňský kraj, Náměstí republiky, Harry Potter, Star Wars, Pán prstenů, Superman, Bídníci, Antonov, Plzeňský Prazdroj, a. s., Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Koncert filmových melodií i beseda s pamětníkem o událostech ze srpna 1968  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.