Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Sraz ikonických vozidel i jízda historickým vlakem

Víkend je tady a tentokrát je to akcemi velmi našlapané. Vyrazit mohou zájemci na tradiční Chodské slavnosti nebo zajít na sraz východoněmeckých vozidel. Na své si přijdou i fanoušci železnice, které sveze dobový vlak s historickou lokomotivou do Konstantinových Lázní a do Bezdružic.

Jízda historickým vlakem

Zpozornět by teď měli všichni milovníci železnice. Dobový vlak s historickou lokomotivou Hektor vyjede v sobotu v 9:15 z hlavního nádraží v Plzni a bude mít namířeno do Konstantinových Lázní a do Bezdružic. V Konstantinových Lázních bude připravený program pro celou rodinu. Své dveře otevře návštěvníkům i železniční muzeum a četnická stanice v Bezdružicích, kde zájemce povozí i historická drezína. Doprovodný program je také připraven na Dvoře Krasíkov, kam je možné se z Bezdružic dopravit také historickým autobusem. Více informací najdete ZDE.

Sraz vozidel z DDR

Letos to je už 30 let od ukončení výroby automobilů značek Trabant, Wartburg a Barkas, které jejich majitelé milovali pro svoji jednoduchost, spolehlivost a praktičnost. V areálu DEPO2015 se sejdou v sobotu majitelé těchto aut. Program začíná v 11 hodin a nabídne nejen ukázku zmíněných vozů, ale také soutěže pro děti, výstavu fotografií i malý kemp ve stylu DDR. Chybět nebude ani přednáška od 13 hodin o expedici „Trabantem za polární kruh“. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout závodního trabanta s doprovodným barkasem, které dosud soutěží v závodech rallye. V pět hodin odpoledne se pak vydá kolona automobilů na spanilou jízdu přes přes Radobyčice, Útušice, Starý Plzenec a Božkov s cílem na zadním parkovišti u OC Plzeň na Rokycanské třídě.

Chodské slavnosti v Domažlicích

Po loňsku, kdy byly slavnosti kvůli pandemii koronaviru jen virtuální, se letos uskuteční v omezeném rozsahu. Místo tradičních několika pódií a scén po celém městě se letos budou pořady až na výjimky odehrávat pouze na jediném místě, a to na pódiu u brány na náměstí, navíc bude nutné dodržet v době konání platná epidemiologická nařízení. Návštěvníci nepřijdou ani o stánky, které budou v patřičných rozestupech. Nedílnou součástí Chodských slavností jsou i mše svaté na Vavčinečku, které se konají pod širým nebem v sobotu i v neděli od 10 hodin. Program celých slavností můžete najít na webových stránkách města Domažlice.

Swap Plzeň

Oživit šatník lze i jinak než jen nákupem nových šatů. Na popularitě získává takzvané swapování, tedy výměna oblečení. Akce nese podtitul „Přines, vyměň, odnes, recykluj," a o to také jde. Věci z druhé ruky totiž nemusí být vždy špatné.  Pokud máte doma kousky, co už nenosíte, můžete je odevzdat u vchodu do DEPA2015 a udělat tak radost zase někomu jinému. Každý si pak může odnést až 10 kusů oblečení, a to platí zvlášť pro dámské, pánské a dětské. Nerozebrané oděvy pořadatelé předají Armádě spásy. Akce se koná v neděli od 14 do 19 hodin.

Řemeslný worskop

Máte rádi řemeslo a rádi zkoušíte nové věci? Tak to zkuste workshop, který pořádá Západočeské muzeum v Plzni. Tentokrát se budou věnovat zpracování kopřivového vlákna. Na začátku dostanou zájemci stonky kopřivy, na konci si odnesou špulku vlastnoručně seskané kopřivové nitě na ručním keramickém vřetánku. Zároveň se dozví nepřeberné množství informací o rostlině, jejím zpracování a barvení přírodními pigmenty. Workshop se uskuteční v neděli od 10 hodin.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Pavla Křováka

Štítky tipy na víkend, výlet, Plzeň, Domažlice, Chodské slavnosti, Trabant, DEPO2015, muzeum, workshop, Bezdružice, slavnost, oblečení, pandemie covidu-19, Wartburg, Barkas, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Sraz ikonických vozidel i jízda historickým vlakem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.