Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Již za měsíc odstartuje 8. ročník festivalu Pilsen Busking Fest

PR článek

Už po osmé se do ulic vrátí Pilsen Busking Fest a slibuje opravdu nabitý program. Plzeňané i návštěvníci tohoto města budou moci od 2. do 5. září sledovat desítky umělců z hudební i výtvarné branže. Na své si přijdou také milovníci akrobacie, tance i velkoformátových obrazů. Akce se z velké části odehraje na náměstí Republiky. Vstup bude zdarma.

„V rámci programu se představí pouliční hudebníci, kapely, komedianti, žongléři, cirkusáci, akrobaté nebo tanečníci. Po roční pauze nebudou chybět ani výtvarníci, graffity wall či malba velkoformátových obrazů, takzvaných muralů. Festival proběhne na celkem osmi zónách v centru města. Hned čtyři z nich vyrostou na náměstí Republiky, kde se budou diagonálně střídat. Moc se na tento koncept, který vyzkoušíme vůbec poprvé, těšíme,“ říká Jan Šinko, hlavní dramaturg festivalu.

Tento festival se od mnoha jiných odlišuje tím, že primárně necílí na velká česká či zahraniční jména. Pilsen Busking Fest se zkrátka snaží jít trochu jinou cestou. Jeho dramaturgický tým celý rok mapuje nejenom pouliční scénu, ale hledají v různých zákoutích internetu mladé talenty či méně známé umělce, aby je pak přivezli do Plzně a rozšířili tak divákům obzory. Jediným měřítkem je pak kvalita a větší bezprostřednost daných umělců, kteří jsou za jakýkoliv zájem a potlesk přeci jen vděčnější. Organizátoři proto doporučují, aby zájemci navštívili webové stránky festivalu, kde se mohou s umělci seznámit.

Na koho se můžeme těšít?

Až hypnotický zážitek slibuje irsko-německá skupina Tau. Kapela, která nabízí kombinaci psychedelického, ethno či kraut rocku získá srdce nejednoho z návštěvníků. Pokud ale vaše srdce tíhne ke karibským rytmům, reagge nebo ska, nelze jinak než doporučit kapelu La Orquesta Informal ze Španělska. Mají zkušenosti jak z klasických velkých festivalů, klubů, tak i pouličních festivalů a koho nedonutí alespoň podupávat nohou, tak jako kdyby nežil. Pro většinu bude asi neznámé třetí jméno Beranger. Jedná se původně o dvojici zpěváka a klavíristy Berangera Grase, který s bubeníkem Toddem Jamesem patří ke stálicím Berlínské pouliční scény. Jejich styl se obtížně definuje, protože si berou jak z klasiky, tak i progresivních elektronických stylů. Dle posledních informací od pořadatelů nepřijedou na festival pouze ve dvou, ale doplní je ještě kytara a basa, což ještě více umocní celkový zážitek.

Abychom nezůstali jenom u hudby je třeba zmínit ještě zástupce cirkusové a akrobatické sekce. Těmi prvními bude určitě trio původně z Ghany, nyní žijící v Německu, jménem Afrika Indux Malax Akrobatic. Mezi jejich triky patří lidské pyramidy, neuvěřitelné akrobatické kreace, žonglování a nebojí se ani ohně. Dvojice The Electric Brothers se zaměřuje převážně na žonglování té nejvyšší úrovně, jízdu na jednokolce nebo na velké obruči. Pekelnou show přiveze do Plzně také polský umělec, který si říká Plucie Ogniem.

Na celý festival je vstup sice zdarma, ale doporučujeme návštěvníkům přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Nejenom v tomto složitém období, kdy kulturní scéna dostala opravdu tvrdou ránu, je podle nás zcela zásadní touto formou podpořit, a hlavně ocenit vystupující umělce,“ dodává a apeluje na diváky Ondřej Brzický, jeden z hlavních organizátorů festivalu.

Pouliční umění (anglicky busking) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází drobné mince do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Ohodnoť článek

Štítky Pilsen Busking Fest, kultura, busking, umělci, pouliční umění, Plzeň, festival, žonglování, hudební skupina, Náměstí republiky, Německo, Afrika, Španělsko, akrobacie, Ghana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Již za měsíc odstartuje 8. ročník festivalu Pilsen Busking Fest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.