Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Filmové večery nabídnou zahraniční filmy i snímky natáčené v Plzeňském kraji

Projekce českých i zahraničních snímků se uskuteční od poloviny července do začátku září na náplavce u řeky Radbuzy v centru Plzně, dále pod rozhlednou Bolfánek u zámku Chudenice, na zámku Kozel, hradě a zámku Horšovský Týn a na hradě Švihov. Filmové večery jsou doplňkovým programem filmového festivalu Finále Plzeň. Podle organizátorů by měl prázdninový program pomoci opět nastartovat turistický ruch, který spolu s kulturou zasáhla koronavirová pandemie.

„Po loňském úspěchu opět budou letní open air filmové večery na atraktivních místech. Nachystány jsou očekávané premiéry, úspěšné snímky poslední doby i filmy natáčené v Plzeňském kraji," uvedla mluvčí přehlídky Martina Kurfirstová. Organizátoři se letos spojili kromě sponzorů také s agenturou CzechTourism a chtějí společně propagovat atraktivní turistické cíle v kraji.

Program v centru západočeské metropole

Soboty budou patřit promítání na náplavce. První se uskuteční 17. července, poslední pak 4. září. Zdarma budou moci diváci spatřit snímky jako je kultovní Pomáda nebo Půlnoc v Paříži. Milovníci české tvorby mohou vyrazit na film Modelář, Šarlatán nebo Ženy v běhu. Speciální program je připravený na 21. srpna, kdy se se bude promítat snímek Havel. Pořadatelé se v tomto případě spojili s organizací Paměť národa. Předskokany budou krátké snímky studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

„Zapojení studentů z ateliérů multimédií a animace vnímáme jako ideální příležitost, jak opět představit plzeňské veřejnosti práce studentů, kteří se na Sutnarce zabývají filmovou a animovanou tvorbou. Naše předfilmy jsme vybírali tak, aby souzněly s hlavním snímkem většinou tematicky nebo náladou,“ řekl Lukáš Kellner z ateliéru multimédia, který představí pět krátkých filmů, a další tři ateliér animace. Projekce s venkovním barem začínají od 21:00, lokální dýdžejové začnou hrát o dvě hodin dříve.

Promítání pod rozhlednou

Žhavé filmové novinky oživí šest srpnových večerů pod rozhlednou Bolfánek u zámku Chudenice na Klatovsku. Promítat se bude také na Kozlu, na zámku v Horšovském Týně nebo na Švihově. V programu mohou zájemci najít komedii "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" a "Matky" natáčené u Nepomuka.

Pořadatelé myslí i na dětské diváky. Rodiny s dětmi tak mohou 20. srpna vyrazit na film "Mazel a tajemství lesa" do areálu Bolfánek. Právě tady režisér Petr Oukropec film o dobrodružství malých skautů natáčel a jeho vznik byl finančně podpořen také Plzeňském krajem. Hrdinou filmu je městský kluk Martin s přezdívkou Mazel. Raději než přírodu má svůj telefon a na tábor pod stan do lesa jede hlavně z donucení. Právě on ale objeví tajemné lesní bytosti a uzavře s nimi dohodu. Idylickou přírodu a kouzelný les pod horou Královka, kde se příběh odehrává, našel režisér na několika místech, většinově však právě v areálu Bolfánek, dále v údolí Úterského potoka a na několika místech na Jižní Moravě. „Na Bolfánku, kde jsme postavili náš hlavní nefalšovaný tábor včetně latríny a polní kuchyně, jsme našli opravdu magické místo. Byly to parádní prázdniny s kamerami a klapkami. Věřím, že to bude ve filmu znát,“ vzpomíná Oukropec.

Promítat se bude vždy od 21:15. Více informací najdete na festivalfinale.cz. Hlavní program 34. ročníku festivalu Finále je naplánován od 24. až 29. září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tecí Photography

Štítky kultura, film, promítání, Finále Plzeň, památky, rozhledna, Plzeňský kraj, Bolfánek, zámek, hrad, ateliér, Plzeň, Švihov, Chudenice, Kozel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmové večery nabídnou zahraniční filmy i snímky natáčené v Plzeňském kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.