Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muzeum veteránů v Nepomuku rozšířilo expozici o motokola a mopedy

Dvě desítky motokol, kol s pomocným motorkem a mopedů přibyly ve výstavních prostorách nepomuckého rodinného muzea veteránů v historické budově Zelenohorské pošty. Technicky zaměřené návštěvníky upoutá různorodost strojů, na své si ale přijdou třeba i filmoví fanoušci. Jedním z největších lákadel je francouzské legendární motorové kolo VeloSolex, které v 60. letech propagovala herečka Brigitte Bardotová a na kterém jezdil Louis de Funes ve filmech o četnících ze Saint Tropez, řekl dnes Pavel Kroupa z muzea.

Nepomucké muzeum motocyklů a dalších historických vozidel v areálu někdejší barokní poštovní dostavníkové stanice Zelená Hora je otevřeno sedmým rokem a motokola tvoří jeho devátou expozici. Celkem muzeum nabízí na 100 historických vozidel a stovky dalších exponátů.

V podkroví někdejší stodoly jsou nově vystavená motokola, kola s pomocným motorkem a mopedy. Jednostopá vozidla pocházejí převážně ze 40. až 60. let minulého století z Itálie, Francie, Británie, Německa, Nizozemska a podobně. "Stroje tohoto typu se v dané době hojně vyskytovaly hlavně v západní Evropě, v Československu byla situace jiná," řekl Kroupa. Na vystavených exponátech podle něj upoutá zejména variabilita typů náhonů jednotlivých stojů. "Takže se tam najdou kola s pomocným motorkem vpleteným do zadního kola, přítlačné motorky jak na přední, tak na zadní kola, náhony řemenem i řetězem a potom mopedy, včetně předobrazu českého Stadionu," řekl. K raritám patří také například motorové dvojkolo z roku 1952 nebo motokolo Saxonette s rokem výroby 1938.

Devět dílčích expozic muzea se věnuje různým tématům z dějin dopravy a techniky. Je tu množství motocyklů československé i zahraniční výroby, automobily, zemědělské stroje, dobová zámečnická dílna, stálá výstava k historii místních motocyklových závodů i modely letadel a automobilů. "Snažíme se návštěvníkům představit v rámci každé místnosti ucelené téma, nejlépe i s příběhem, nejen vystavovat pouhé exponáty," dodal Kroupa.

Autoři | Foto Zelenohorská pošta

Štítky ČR, muzea, automoto, Nepomuk, muzeum, Pavel Kroupa, exponát, Brigitte Bardotová, VéloSoleX, Louis de Funès, veterán, Saint-Tropez, Zelenohorská pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum veteránů v Nepomuku rozšířilo expozici o motokola a mopedy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.