Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Světový den divadla oslaví herci plzeňské činohry on-line večeří

Povečeřet s Apolenou Veldovou a herci činohry Divadla J. K. Tyla mohou lidé prostřednictvím aplikace zoom. Ve virtuální místnosti se divadelníci sejdou s fanoušky dnes v půl sedmé večer. Mluvčí divadla prozradila, že se online večera účastní i herci jako je Martin Stránský, Monika Švábová, Pavel Pavlovský nebo Klára Kuchinková. Mezinárodní den divadla se slaví každoročně koncem března. Konají se různé akce, letos se ale kvůli pandemii aktivity přesunou do virtuálního prostoru.

„Srdečně vás zveme na naši hodinu a půl trvající večeři. Nečeká vás žádný program, ani vám neuvaříme. Můžeme si ale udělat radost ze společného bytí, byť virtuálního. Můžeme si povídat, zpívat, jíst, vzpomínat, doufat, vyprávět, tančit. Kdy jindy máme možnost se lépe poznat než právě teď,“ zve na netradiční večer šéfka činohry DJKT Apolena Veldová.

Odkaz společně s návodem k přihlášení do konkrétní místnosti v aplikaci Zoom najdou zájemci o on-line večeři webu divadla, před samotným začátkem akce i na facebookových stránkách DJKT a Činohra DJKT. Kapacita místnosti je ale omezená na 90 hostů, po naplnění kapacity se nebude možné do místnosti přihlásit.

„Na hosty se budou těšit kromě Apoleny Veldové také herci Martin Stránský, Monika Švábová, Pavel Pavlovský, Andrea Mohylová, Michal Štěrba, Libor Stach, Jana Ondrušková, Klára Kuchinková, Zdeněk Hruška, dramaturg Zdeněk Janál a scénograf Lukáš Kuchinka,“ vyjmenovává mluvčí divadla Martina Drbušková.

Divadlo sází na nové online-pořady

Činohra také přichází s novým pořadem Černá sklizeň. Ten si klade za cíl rozšířit povědomí o českých autorech, jejichž tvorbu soubor letos zkouší i na jevišti.

 „Rok 2021 jsme si v plzeňské činohře dramaturgicky zvolili jako rok československý. Nazkoušeli jsme, zkoušíme a připravujeme pro naše diváky především české tituly. Bohužel zatím mohli vidět jen jeden náš počin, a to stream nově nastudovaných Hrabalových Postřižin,“ uvádí dramaturg souboru Zdeněk Janál.

Právě Postřižinám, respektive jejich autorovi se bude věnovat první část cyklu. Přinese totiž vybrané eseje Hrabalova dobrého přítele, spisovatele Josefa Kroutvora, jenž sepsal pozoruhodné postřehy o jeho životě a tvorbě v knize Setkávání s Hrabalem. Z této knihy bude v prostorách plzeňského pivovaru číst herec Josef Nechutný. V dalších dílech se diváci mohou těšit na eseje, fejetony a povídky například Karla Steigerwalda, jehož hru Neapolská choroba měl soubor uvést letos v březnu, nebo polského novináře a spisovatele, čechofila propagujícího ve své vlasti současnou českou kultura a zvyky Mariusze Szczygieła.

 „Naším zájmem je prozkoumání české povahy, její pestrosti, protikladů v ní i toho, co nás spojuje. Vybírat budeme texty, o kterých si myslíme, že by diváky mohly zajímat právě v dnešní době,“ doplňuje Veldová. Jednotlivé díly budou postupně zveřejňovány na YouTube kanálu činohry DJKT.

V dalším projektu Cestujeme s Karlem Čapkem se diváci dočkají 16 dílů, ve kterých procestují nejen naši republiku, ale podávají se i do zahraničí. Například do Anglie, Holandska, Dánska, Španělska a dalších zemí.

 Na pomyslný vlak mohou zájemci naskočit společně s jednotlivými herci činoherního souboru a vydat se s nimi do přírody, hor i měst. A nepůjde jen o nudnou zeměpisnou studii, ale o zachycení zvláštností, zvyků a životního stylu a dojde i na drobný průzkum rysů české povahy,“ vysvětluje mluvčí.

Pořad natáčí herci ve svých domovech, jednotlivé díly budou dostupné opět na YouTube kanálu činohry DJKT od 31. března 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Irena Štěrbová

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, online divadlo, herec, večeře, Apolena Veldová, Martin Stránský, Pavel Pavlovský, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Divadlo J. K. Tyl, Karel Čapek, Josef Kroutvor, Karel Steigerwald, Andrea Mohylová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den divadla oslaví herci plzeňské činohry on-line večeří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.