Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nová kniha povídek od Jana Sojky zachycuje nepoznanou realitu na pozadí koronavirové pandemie

PR článek

Knihu povídek s názvem „Rodina a jiné regály“ vydal u brněnského nakladatelství Host plzeňský rodák a spisovatel Jan Sojka. Jak už naznačuje ilustrace na obalu, jedná se o texty související s koronavirovou pandemií, konkrétně s první jarní vlnou. A jak rovněž napovídá titul knihy, nejde o prvoplánové texty na aktuální téma.

U naprosté většiny textů, tedy u osmi z deseti, zůstává covid jen někde v povzdálí. „Hrdinové povídek se náhle ocitají v realitě, kterou dosud nepoznali, a jsou okolnostmi, které nezavinili, donuceni se zastavit,“ říká autor Jan Sojka.  Jedni si musí připustit, kam v životě došli, co dokázali, nebo koho zklamali, zatímco druzí si naopak nadále marně namlouvají, že je vše v pořádku.

Karanténa totiž donutila mnohé z nás přiznat si trpkou životní pravdu, a to je hlavním námětem Sojkových povídek, které tak budou svým obsahem stále aktuální. Zbývající dvě jsou ryze dobové, kdy jednání postav ovlivňuje obyčejný lidský strach – rodina prchá z města na venkov k příbuzným, kde ji však čeká nemilé překvapení, a hrdina povídky „Sto dní“ se odhodlá k razantnímu činu, doslova se doma před okolním světem zabarikáduje. Knihu plnou malých „domácích pravd“, což je také název jedné z povídek, si mohou zájemci v současné době objednat pouze přes internet.

Kromě prózy se Jan Sojka věnuje především poezii. Vydal dosud čtyři sbírky a jeho básnické texty byly přeloženy do několika jazyků, například do francouzštiny, němčiny, bulharštiny či srbštiny. Někteří si jej také mohou pamatovat jakožto člena nonkonformního souboru Antidivadlo, které přes dvacet let působilo v divadle Dialog.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kniha, Jan Sojka, plzeňský spisovatel, Rodina a jiné regály, povídka, pandemie, realita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kniha povídek od Jana Sojky zachycuje nepoznanou realitu na pozadí koronavirové pandemie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.