Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemřela noblesní a oblíbená herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let

Po dlouhé, těžké nemoci dnes zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. "Rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu," oznámila dnes hereččina sestra Silvie Marková. 

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Diváci si ji oblíbili například jako copatou Aničku z Krkonošských pohádek nebo noblesní Miriam, středoškolskou učitelku z Ulice. Náročný svět každodenního seriálu ale už před lety opustila a před kamerou se objevovala jen vzácně.

Maciuchová byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech, kam po několika sezónách strávených v Divadle Za branou nastoupila v roce 1971 na Vinohrady. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila například Líza z Obchodníka s deštěm. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce.

Řadu příležitostí jí nabídl film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena. Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou. Zahrála si i v Samotářích Davida Ondříčka, nejnověji ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě či v Nemocnici na kraji města.

Jejím manželem byl 20 let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra. Manželství zůstalo bezdětné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto youtube.com

Štítky Olomouc, film, Maciuchová, úmrtí, smuteční oznámení, Hana Maciuchová, herec, Olga Scheinpflugová, Divadlo na Vinohradech, Štefan Uher, Karel Čapek, David Ondříček, Jiří Adamíra, Šternberk, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela noblesní a oblíbená herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.