Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel režisér František Filip, tvůrce Chalupářů, F. L. Věka a Cirkusu Humberto

Ve věku 90 let zemřel režisér František Filip. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Filip byl legendou české televizní tvorby. Natočil na 600 dramatických, hudebních a zábavních televizních pořadů, včetně divácky oblíbených seriálů. Mezi nimi například Tři chlapy v chalupě, Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Chalupáři či Cirkus Humberto.

Z filmů, které Filip natočil, patří k nejpopulárnějším Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem a Jaroslavou Adamovou či Ikarův pád, v němž exceloval Vladimír Menšík, a navazující Tažní ptáci či Nezralé maliny. Kromě toho byl i autorem přepisů opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr.

Své 90. narozeniny Filip oslavil loni 26. prosince. Kfilmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950. Za své dílo získal řadu cen, například v roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity Týtý. V roce 2017 mu byla udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Písek, František Filip, film, režie, Cirkus Humberto, Chalupáři, Česká televize, F. L. Věk, režisér, Pavel Landovský, Jan Werich, Jaroslava Adamová, Vladimír Menšík, svatba, chalupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel režisér František Filip, tvůrce Chalupářů, F. L. Věka a Cirkusu Humberto  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.