Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tylovo divadlo v Plzni uvedlo v premiéře Alenku v říši divů

Divadelní adaptaci slavné knihy Alenka v říši divů uvedlo v sobotu plzeňské Divadlo J. K. Tyla jako svou poslední premiéru sezony. Rodinný pohádkový příběh ze světa fantazie, který vychází z nejslavnějších knih anglického matematika Lewise Carrolla Alenka v říši divů a Za zrcadlem a co tam Alenka potkala, režijně nastudovala šéfka činoherního souboru Natália Deáková. Příběh z roku 1865 je aktuální i dnes a lze v něm najít stále něco nového, řekla Deáková novinářům.

"Alenku mám ráda. Vždycky po čase, když se k ní vrátím, nacházím v ní nové a nové věci. Dá se číst jako pohádka, jako horor, satira, psychoanalytická práce," řekla režisérka. Volba na Alenku padla mimo jiné i proto, že plzeňský činoherní soubor nabízí ideální představitele různých prapodivných postav a zvířátek, řekla. Do titulní role divadlo obsadilo šestnáctiletou studentku pražské konzervatoře Veroniku Divišovou. Herectví se věnuje od pěti let. Kromě rolí v seriálech nyní účinkuje například v Národním divadle v Praze, za sebou má hraní v Činoherním klubu, v Divadle Na Fidlovačce nebo v roce 2014 v Plzni ve hře Unaveni sluncem.

Oba Carrollovy svazky jsou příliš obsáhlé na to, aby se všechna Alenčina dobrodružství vešla do jedné inscenace. "Drželi jsme se konceptu, kdy Alenka během putování podivuhodnou krajinou objevuje a poznává sama sebe, a vybrali k tomu ty nejzajímavější příběhy. I když to Carroll popíral, spousta postav vychází z reálných lidí, a proto příběh obsahuje mnoho vtipných momentů, které ocení i dospělí," poznamenal dramaturg a autor dramatizace Vladimír Čepek.

Děti od deseti let i dospělí se v inscenaci vydají na cestu vnímavého děvčátka, které se nečekaně octne ve vymyšleném světě. Jednání postav, čas a podoba věcí se tam prudce mění. Během své cesty potká Alenka mimo jiné kočku Šklíbu v podání Jana Maléře, Srdcovou královnu Zuzanu Ščerbovou, krále Michala Štěrbu či Vladimíra Pokorného a Marka Mikuláška jako Tydlitka a Tydlitáka. Scénu navrhl Lukáš Kuchinka, kostýmy Jana Smetanová, autorem hudby je Jakub Kudláč.

Autoři | Foto Tylovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, Plzeň, Alenka v říši divů, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Lewis Carroll, premiéra, kniha, Vladimír Pokorný, Jana Smetanová, Národní divadlo v Praze, Činoherní klub, Divadlo Na Fidlovačce, Unaveni sluncem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tylovo divadlo v Plzni uvedlo v premiéře Alenku v říši divů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.