Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místo zrušených kulturních akcí se dnes večer na více než sedmdesáti místech rozsvítí Majáky české kultury

Majáky české kultury dnes večer v 19:30 rozsvítí více než sedmdesát kulturních institucí po celém Česku. Světelné sloupy se objeví na místech, kde by za běžných okolností probíhaly koncerty, divadelní představení nebo projekce filmů. Výjimkou ne bude ani Plzeň, kde se rozsvítí Divadlo J. K. Tyla.

Za akcí stojí iniciativa #kulturunezastavíš. Ta během jara připravila desítky venkovních akcí na pomezí cirkusu, divadla a koncertů. Dnes večer se k Majákům české kultury připojí vedle Plzně například Národní divadlo Praha, Jatka78, Rudolfinum, Národní divadlo Brno, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Naivní divadlo Liberec a řada dalších.

Akce není protest proti vládním nařízením

Iniciátoři akce zároveň vyzývají všechna kina, divadla, kluby či výstavní sítě, aby se k Majákům pro kulturu připojily i na poslední chvíli a ukázaly tak, kde všude za normálních okolností baví své diváky. 

Vznik iniciativy podnítil Rosťa Novák ml. se svým souborem Cirk La Putyka. „Připojte se k iniciativě #kulturunezastavíš a vyšlete společně s námi v pondělí do světa jasný světelný signál, že kultura je tu i přes lockdown pořád s námi. Ukažme, kde všude za jiných okolností bavíme své diváky. Rozsviťme oblohu namísto odehraného představení, koncertu, promítání filmu nebo jiné neuskutečněné akce. Rozsviťme maják české kultury!

Protože kultura diváky nenechá ztroskotat a díky jejich podpoře ani sama neztroskotá. Budeme zase spolu! Zvládneme to! Bezpečně a s respektem k vládním opatřením,” vyzývá Rosťa Novák, který dodávám, že celá akce není za účelem protestu proti vládním nařízením. Touto iniciativou chtějí organizátoři pouze poukázat na paralýzu kultury a kulturních zařízení.

Světlo bude svítit do oblak

Instituce, které se do této iniciativy zapojí, umístí na střechu či do jiného místa v okolí světlo, které bude v pondělí večer od 19:30 svítit do oblak. „Nechte jej svítit celou noc, nebo tak dlouho, jak jen to bude možné. Nezáleží na tom, jestli jste v tu dobu měli mít nějaké představení nebo akci,” doplňují organizátoři.

Ti, kdo se chtějí ještě zapojit do akce Majáky pro kulturu, mohou kontaktovat pořadatele na e-mail info@laputyka.cz. Odkaz na facebookovou událost a seznam všech institucí, které se do této iniciativy zpojily, najdou zájemci TADY.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto djkt.eu

Štítky covid-19, kultura, Majáky české kultury, koronavirus, koncert, divadlo, Plzeň, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, kulturní akce, Česko, Rostislav Novák, Národní divadlo v Praze, kulturní instituce, divadelní představení, Národní divadlo Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo zrušených kulturních akcí se dnes večer na více než sedmdesáti místech rozsvítí Majáky české kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.